Dosar cu greutate, pe masa instanţei. Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, "curăţat" de procurori

Fostul şef al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, Adrian Bărăscu, alături de alţi zece colegi de-ai săi, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni multiple.
Andrei Pricopie
01.02.2016

alte articole

Justiţia (Shutterstock)
Andrei Pricopie
01.02.2016

Aflat la "Beciul Domnesc", chestorul de poliţie Adrian Bărăscu, director al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor la data faptelor, a fost trimis în judecată luni sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi influenţare a declaraţiilor, se arată într-un comunicat remis de procurorii DNA.

Alături de el vor merge în faţa instanţei opt comisari şefi din cadrul Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor - Felicia Violeta Popa, Ion Octavian Nanu, Aurel Lehăduş, Dan Cristian Puşcaş, Marcel Daniel Gomeajă, Marcel Viorel Croitoru, Ştefan Stan, Răzvan Gabriel Gheorge -, un director adjunct, Cristian Pintilescu, şi un psiholog al instituţiei, Andreea Violeta Liţă.

O parte dintre inculpaţi, respectiv primii patru comisari şefi şi chestorul de poliţie Adrian Bărăscu sunt deja "cazaţi" în Arestul Poliţiei Capitalei, restul fiind vizaţi de măsuri preventive mai blânde sau cercetaţi în stare de libertate.

Dosarul a fost trimis spre judecare magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, prejudiciul produs bugetului de stat în acest caz ridicându-se, potrivit procurorilor DNA, la suma de 553.769 lei. În acest context, oamenii legi au impus sechestru asigurator asupra mai multor imobile aparţinând inculpaţilor din dosar.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Procurorii prezintă "încrengătura" infracţională de la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor

"În perioada septembrie – decembrie 2013, Bărăscu Adrian-Augustin, Popa Felicia-Violeta, Nanu Ion-Octavian şi Liţă Andreea-Violeta au constituit un grup infracţional organizat, grupare la care, în perioada 2014 – noiembrie 2015, au aderat şi Croitoriu Viorel-Marcel, Gomeajă Marcel-Daniel, Lehăduş Aurel, Puşcaş Dan-Cristian, Pintilescu Cristian, în scopul săvârşirii infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În contextul amintit, în perioada 2014 – noiembrie 2015, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecţie.

De asemenea, din banii destinaţi folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecţie, membrii grupului au achiziţionat, de la furnizori preferaţi, unele bunuri şi servicii destinate înzestrării O.N.P.M., precum şi destinate funcţionarilor instituţiei, ori au achiziţionat bunuri şi servicii inutile ori neperformante.

În perioada 2014 – 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de ordonator terţiar de credite la O.N.P.M., în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a folosit documente şi date inexacte menite să supradimensioneze cheltuielile viitoare, destinate protecţiei martorilor, şi anume 938.180 lei. Acest lucru a condus la virarea sumei de 743.880 lei.

În perioada 2014 – noiembrie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al O.N.P.M. şi ordonator terţiar de credite, cu ajutorul inculpaţilor Popa Felicia-Violeta, Nanu Ion-Octavian, Croitoriu Viorel-Marcel, Liţă Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel, Gomeajă Marcel-Daniel, Pintilescu Cristian şi Lehăduş Aurel, care au participat la întocmirea documentaţiei aferente achiziţiilor, în mod repetat, a schimbat ilegal destinaţia sumei de 303.240,83 lei, alocate protecţiei martorilor, pentru înzestrarea sediului O.N.P.M., precum şi pentru dotarea funcţionarilor din această instituţie, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.

O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 106.385,87 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracţională fiind întreruptă de controlul I.G.P.R. din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziţie directă a unor produse şi servicii, în valoare totală de 196.854,96 lei.

În aceeaşi perioadă, inculpaţii Croitoriu Viorel-Marcel, Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta şi Pintilescu Cristian, în calitate de împuterniciţi al ordonatorului terţiar de credite (au semnat pentru directorul O.N.P.M.), beneficiind de ajutorul celorlalţi membri ai grupului, au schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei totale de 41.698 lei alocate protecţiei martorilor, în baza unor înscrisuri denumite „note justificative”.

În perioada 2014 – noiembrie 2015, în contextul efectuării unor achiziţii directe şi neperformante (sisteme de supraveghere video şi alarmare), inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin împreună cu alţi membri ai grupului şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu. Astfel, nu a fost posibilă aducerea la îndeplinire a măsurilor sporite de siguranţă la domiciliu pentru martorii protejaţi. Acest lucru a dus la prejudicierea, cu suma de 82.409,07 lei, a bugetului destinat protecţiei martorilor şi vătămarea intereselor legale ale martorilor incluşi în Program.

Banii respectivi, destinaţi protecţiei martorilor, au fost folosiţi la modernizarea centrului operaţional de monitorizare şi intervenţie pentru servicii de pază şi protecţie al O.N.P.M, iar furnizorii au beneficiat de contravaloarea produselor şi serviciilor remise.

În luna februarie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al O.N.P.M. şi ordonator terţiar de credite, beneficiind de ajutorul inculpaţilor Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta, Croitoriu Viorel-Marcel, Liţă Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel, care au participat la întocmirea documentaţiei prealabile acestei achiziţii directe, a încheiat un contract de prestări servicii cu un operator de telefonie mobilă, prin care a achiziţionat un pachet de servicii de telefonie mobilă, supraevaluat în raport cu necesităţile punerii în aplicare a măsurilor de protecţie dispuse faţă de martorii incluşi în Program.

În această manieră, inculpatul a produs un prejudiciu bugetului destinat protecţiei martorilor în sumă de 64.101 lei, vătămând totodată interesele legale ale martorilor incluşi în Program.

Urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, funcţionarii O.N.P.M. au beneficiat de un folos material injust (un pachet de servicii supradimensionat), iar furnizorul de produse şi servicii a beneficiat de contravaloarea produselor şi serviciilor furnizate.

În ziua de 04 august 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director O.N.P.M., a încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmaţii cu vădit caracter intimidant şi ameninţări, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale.

În noaptea de 14/15 iunie 2013, inculpata Liţă Andreea-Violeta, în calitate de psiholog în cadrul O.N.P.M. şi desemnată cu evaluarea şi asistenţa psihologică a unui martor protejat, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în condiţiile în care acesta din urmă i-a adus la cunoştinţă intenţia şi motivaţiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vătămarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea în Program.

În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2015, în mod repetat, inculpaţii Bărăscu Adrian-Augustin, Lehăduş Aurel şi Puşcaş Dan-Cristian, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, adoptând comportamente şicanatorii la adresa martorilor incluşi în Program. Iniţial acest comportament privea reducerea cheltuielilor necesare acestora şi, ulterior, pedepsirea acelor martori pentru petiţiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificări din partea Corpului de control al M.A.I., fapta cauzând vătămarea drepturilor persoanelor respective.

Prejudiciul produs bugetului de stat, în maniera descrisă mai sus, se ridică la suma de 553.769 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Bărăscu Adrian-Augustin, Croitoriu Viorel-Marcel, Gomeajă Marcel-Daniel, Popa Felicia-Violeta, Pintilescu Cristian, Nanu Ion-Octavian, Gheorghe Răzvan-Gabriel şi, Stan Ştefan."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor