Donald Trump respinge diplomaţia cu Phenianul. Mattis are altă părere

Donald Trump şi secretarul pentru Apărare au trimis semnale mixte în privinţa Coreei de Nord, preşedintele Statelor Unite afirmând că “discuţiile nu sunt cel mai bun răspuns”. Confuzia ridică întrebarea dacă SUA are un plan pentru a face faţă acestei crize.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat că se opune tratativelor cu Coreea de Nord în ceea ce priveşte programele de rachete balistice şi arme nucleare.

În acest sens, miercuri, Trump a precizat pe Twitter: “SUA a purtat convorbiri cu Coreea de Nord şi le-a plătit bani de şantaj timp de 25 de ani. Discuţiile nu reprezintă răspunsul!”

Respectivele plăţi pentru “şantaj” par să se refere la cele 1,3 miliarde de dolari în alimente şi combustibili furnizaţi de SUA Phenianului în perioada 1995-2009.

Ajutorul a făcut parte dintr-un acord privind programul nuclear nord-coreean, care a fost încălcat în cele din urmă. SUA şi Coreea de Nord nu au mai purtat negocieri directe privind programul nuclear nord-coreean din 2012.

Dar, după cum a devenit ceva tipic mandatului lui Trump de până acum, acesta a fost contrazis ulterior de secretarul american al Apărării, Jim Mattis.

“Niciodată nu rămânem fără soluţii diplomatice”, a declarat Mattis reporterilor înaintea unei întâlniri cu omologul său sud-coreean, Song Young-moo, la Pentagon.

Marţi, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică de rază medie deasupra nordului Japoniei, care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific. Phenianul a afirmat că lansarea a fost un răspuns la exerciţiile militare comune americano-sud-coreene din regiune.

Opţiunea militară

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat cel mai recent test de rachetă desfăşurat de regimul nord-coreean, susţinând că este “scandalos”, dar nu a ameninţat cu noi sancţiuni împotriva Phenianului.

Dar, într-un indiciu privind eventuala opţiune militară, Trump a declarat marţi că “toate opţiunile sunt pe masă” în ceea ce priveşte rezolvarea crizei cu Coreea de Nord.

Însă noile comentarii ale preşedintelui american nu au fost la fel de dure precum ameninţările făcute la începutul acestei luni, când acesta a declarat că va lansa “foc şi furie” după ce Phenianul a testat o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte un focos nuclear şi capabilă să lovească teritoriul Statelor Unite.

După aceste remarci, Coreea de Nord a ameninţat că va lansa rachete în apropierea insulei americane Guam, unde se află instalaţii militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe