Doi judecători ai Curţii Constituţionale nu au fost de acord cu decizia care a spart "Binomul"

Doi dintre cei nouă judecători CCR nu sunt de acord cu decizia luată de Curte în privinţa interceptărilor, decizie care a stârnit ample controverse în spaţiul public.
Justiţia (Shutterstock)
Andrei Pricopie
10.03.2016

Nu toţi judecătorii CCR au fost de acord cu controversata decizie privind interceptările - doi dintre magistraţi, Maya Simona Teodoroiu şi Tudorel Toader, au avut o opinie separată.

În opinia celor doi judecători, citată de Hotnews.ro, excepţia de neconstituţionalitate ar fi trebuit respinsă din start ca inadmisibilă, pentru că "nu avea legătură cu soluţionarea cauzei" în contextul în care cei care au ridicat excepţia fuseseră interceptaţi în baza prevederilor din vechiul Cod de Procedură Penală, şi nu ale noului Cod de Procedură Penală, "prevederi care nici nu erau în vigoare la data efectuării interceptărilor, însă au fost declarate neconstituţionale".

Concret, excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de nişte iranieni inculpaţi pentru crimă organizată şi spălare de bani, într-un dosar constituit in 2011. Cum noul Cod de procedură penală a intrat în vigoare pe de-abia pe 1 februarie 2014, interceptarea telefonică a iranienilor a avut loc când era în vigoare vechiul Cod, astfel că CCR a acceptat practic să analizeze un articol care nu li s-a aplicat celor care l-au atacat.

Un alt aspect problematic ridicat de Maya Simona Teodoroiu şi Tudorel Toader este că excepţia vizează "interpretarea şi aplicarea legii, aspecte ce intră în competenţa instanţelor de judecată, iar nu a Curţii Constituţionale", în condiţiile în care "legalitatea administrării probelor se verifică de către instanţa de judecată".

Pentru a citi integral motivarea celor doi judecători ai CCR intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor