Igor Dodon: Legea ucraineană a Educaţiei - nedreaptă faţă de români şi moldoveni

Igor Dodon solicită autorităţilor de la Kiev să renunţe la implementarea noii legi a Educaţiei pentru a evita deznaţionalizarea românilor şi moldovenilor.
Elevi români în Ucraina
Elevi români în Ucraina (facebook.com/Eugen Tomac)

Igor Dodon şi-a exprimat îngrijorarea pentru soarta comunităţii de români şi moldoveni care locuiesc în Ucraina în contextul adoptării de către Rada de la Kiev a noii Legi a Educaţiei care urmează să ducă la desfiinţarea sistemului de învăţământ în limba maternă pentru minorităţile etnoculturale. În context, şeful statului solicită autorităţilor ucrainene să renunţe la implementarea legii care, în opinia lui, va avea efecte negative.

”Îmi exprim îngrijorarea pentru situaţia comunităţii deosebit de largi de români şi moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei, o comunitate care în prezent riscă să fie supusă unui proces de deznaţionalizare printr-o lege nedreaptă impusă la Kiev”, scrie şeful statului pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon vine cu un apel către autorităţile de la Kiev să-şi reconsidere noile politici în adresa minorităţilor etnoculturale şi le aminteşte că în Moldova sunt respectate drepturile comunităţii ucrainene existând mai multe şcoli cu predare în limba ucraineană. ”Sper foarte mult că actuala conducere politică de la Kiev conştientizează efectele negative ale respectivei legi şi va lua măsurile cuvenite pentru a se renunţa la ea.”

Menţionăm că, recent, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă Lege a Educaţiei care prevede că în şcolile din această ţară studiile se vor desfăşura doar în limba de stat, astfel că este desfiinţat sistemul de predare în limba minorităţilor naţionale.