Dodon: Poziţia Guvernului de refuz a anulării legii “întoarcerii miliardului furat” este greşită

Preşedintele R. Moldova nu renunţă la iniţiativa sa de anulare a legii „miliardului furat”, chiar dacă aceasta a fost respinsă de guvern, el susţine că cetăţenii nu trebuie să plătească niciun leu pentru fărădelegile comise de guvernare.
Igor Dodon
Igor Dodon (facebook.com/profil Dodon Igor)

Preşedintele R. Moldova Igor Dodon susţine că va insista în continuare pe toate căile legale să fie anulată Legea privind transformarea “miliardului furat” în datorie publică. Este un subiect de principiu şi el nu va ceda. Poziţia guvernului cu privire la iniţiativa sa legislativă este greşită şi va primi aprecierea cuvenită din partea cetăţenilor R. Moldova.

“Voi insista pe toate căile legale să anulăm această fărădelege în raport cu cetăţenii noştri. Voi insista să se expună şi Parlamentul. Dacă va respinge - vom merge să solicităm suportul şi acceptul oamenilor pentru a anula această lege ruşinoasă, inclusiv prin referendum”, scrie şeful statului pe pagina sa de socializare.

În acelaşi context, Dodon informează că în timp ce subiectul se examina la Guvern, avea o şedinţă cu mai mulţi experţi în domeniu, inclusiv persoane din conducerile anterioare ale Băncii Naţionale, cu scopul de a identifica şi alte mecanisme, soluţii care ar permite să fie evitată trecerea pe spatele cetăţenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar.

Săptămâna viitoare voi avea întrevederi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) unde voi expune poziţia mea, dar şi alternativele pentru situaţia creată. “Reiterez, cetăţenii nu trebuie să plătească nici un leu pentru fărădelegile comise de guvernare. Este un subiect de principiu şi aici nu voi ceda.”

Notabil este faptul că membrii executivului de la Chişinău în cadrul şedinţei de miercuri nu au susţinut iniţiativa legislativă a preşedintelui Igor Dodon de abrogare a legii privind transformarea în datorie publică a garanţiilor oferite de către stat Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) pentru creditul de urgenţă acordat celor trei bănci devalizate, motivând că legea respectivă şi-ar fi produs efectele juridice, care nu pot fi anulate, iar obligaţiunile de stat emise de Ministerul Finanţelor, au fost deja transmise BNM.

Mai mult decât atât, şi FMI a avut o reacţie categorică faţă de iniţiativa şefului statului, declarând că ar putea reevalua acordul cu Republica Moldova dacă va fi anulată decizia privind transformarea creditelor de urgenţă oferită de BNM celor trei bănci devalizate în datorie publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe