Iohannis: Vrem o televiziune şi un radio de stat sau ale publicului?
alte articole
Prin iniţiativa lor care vizează eliminarea mai multor taxe şi impozite nefiscale, trecută în mare grabă prin Parlament, social-democraţii au eliminat fără discuţie publică finanţarea de bază pentru televiziunea publică şi pentru radioul public, fără a pune altceva în loc. Întreg demersul are astfel o problemă majoră, a atras atenţia, joi, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul dezbaterii "Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau ameninţare a misiunii societăţilor publice de radio şi televiziune?".
"Această dezbatere este foarte atipică, nu prin conţinut, ci prin temporizare. Şi o să explic imediat de ce fac această afirmaţie. La mijlocul lui octombrie a existat o iniţiativă legislativă care a fost depusă la Parlament şi cred că această iniţiativă ar fi avut poate un impact foarte pozitiv, dacă s-ar fi respectat câteva condiţii minimale. Este vorba, evident, de o iniţiativă care a propus eliminarea unor taxe, lucru care, în esenţă, n-ar fi rău. Şi pot să spun foarte deschis că de eliminarea unor taxe am scris şi eu în programul meu electoral anul trecut.
Sunt şi eu, ca şi mulţi români, de părere că avem, pur şi simplu, prea multe taxe şi trebuie să reducem din ele în aşa fel încât situaţia să devină mai uşor de înţeles, mai uşor de aplicat. Să eliminăm o anumită birocraţie. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, fiindcă nu mi s-au adresat, eu bănuiesc că din cauza unui puseu de autosuficienţă, au intrat în procedură, a precizat Iohannis.
Potrivit preşedintelui, este important de ştiut că, în esenţă, Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv, cu multe amendamente, dar, sub linie, pozitiv.
"Dacă n-ar fi fost printre cele două taxe, taxa care se plăteşte pentru televiziunea publică şi taxa pentru radioul public, probabil aş fi promulgat legea pur şi simplu, chit că ar fi meritat şi celelalte taxe o abordare mai publică, o discuţie asupra felului în care se înlocuiesc ele şi multe alte lucruri. Dar, având în vedere că Guvernul a dat aviz pozitiv, probabil aş fi considerat că ştiu ei ce fac şi lucrurile ar fi fost lămurite.
Doar că printre aceste taxe s-au găsit cele două menţionate. Şi, în această situaţie, mi s-a părut că întreg demersul are o problemă majoră. S-a eliminat, fără discuţie publică, finanţarea de bază pentru televiziunea publică şi pentru radioul public, fără a pune altceva în loc. Acea afirmaţie, care s-a vehiculat că, în continuare, televiziunea publică şi radioul public vor trăi foarte bine cu bani de la bugetul de stat, este o chestiune care, după părerea mea, se poate tehnic şi contabil realiza uşor, dar nu sunt foarte convins că asta ne dorim. Şi pentru că nu sunt foarte convins, am fost foarte bucuros să particip la această dezbatere", a punctat Iohannis.
Imediat după ce legea a fost votată în Parlament, şeful statului a primit solicitări de întâlniri şi a început să primească scrisori foarte multe, inclusiv solicitări de la şefii televiziunii şi radioului.
"Am aflat cu foarte mare surprindere că nici televiziunea publică, nici radioul public nu au fost consultaţi în acest demers legislativ care îi priveşte. Mi se pare o abordare ciudată, fiindcă nu este vorba de două SRL. Este totuşi vorba de televiziunea publică a României şi radioul public al României. Am primit scrisori de la EBU, de la alte organizaţii şi organisme internaţionale, sindicate, asociaţii de specialitate, care îmi cereau să nu promulg această lege. Şi atunci, mi s-a părut o idee foarte bună să particip la această dezbatere, pentru a afla de la dumneavoastră opinii în legătură cu această chestiune", a afirmat Iohannis.
De ce a spus iniţial preşedintele că este o dezbatere atipică?
"Această dezbatere sau acest tip de dezbatere, în mod normal şi natural, ar fi trebuit să aibă loc înainte de a vota această iniţiativă în Parlament şi nu după. Dacă Parlamentul a considerat că le ştie pe toate, că nu are nevoie de o dezbatere publică, eu am considerat că nu le ştiu pe toate şi am venit bucuros la o dezbatere publică. Sper că, în această rundă, să veniţi cu motive, motivaţii serioase, cu argumente puternice pentru a mă ajuta pe mine în a-mi forma o opinie fundamentată. Cred că este foarte important să discutăm acum, ca să veniţi în ajutorul meu asupra oportunităţii de a păstra sau nu taxa.
Sigur, în măsura în care pot eu să fac acest lucru. Ştiţi foarte bine că preşedintele nu poate să ridice un veto împotrivă unei legi. Pot să trimit legea înapoi în Parlament, argumentată. Eventual, pot să trimit, şi am făcut-o în unele ocazii, legea la un control de constituţionalitate, la Curtea Constituţională, dar, în definitiv, Parlamentul trebuie să decidă dacă legea rămâne în picioare sau se fac anumite modificări. Dar, pentru a avea argumente puternice şi pentru a cunoaşte şi opinia publică despre ce este vorba aici, e foarte bine că există această discuţie şi, în consecinţă, vă mulţumesc!", a mai precizat Iohannis.
Concluzii trase la finalul dezbaterii
"În primul rând, vreau să vă mulţumesc tuturor pentru opiniile şi părerile foarte pertinente şi bine argumentate. Prima concluzie este că a fost o oră şi jumătate extrem de bine investită din partea şi m-aţi ajutat foarte mult. Cred că, prin asta, aţi ajutat şi fenomenul radio public şi televiziunea publică. Pe data de 15 este termenul limită la care trebuie să decid ce fac cu legea care mi-a fost trimisă de Parlament şi la momentul respectiv voi anunţa, sigur, public care este decizia mea.
Este, poate, o nuanţă care merită luată în considerare în continuare, fiindcă sper să mai existe altfel de discuţii. Apropo de taxă, multă lume, nu de aici, din spaţiul public, are impresia că este o chestiune tehnică. Doar că nu este. Întrebarea „taxă, da sau nu?” se poate traduce "televiziune şi radio public sau televiziune şi radio de stat?". Această diferenţă este fundamentală şi ţine efectiv de felul în care vrem să construim România. Vrem o televiziune de stat şi un radio de stat sau vrem o televiziune publică şi un radio public, al publicului?
În această discuţie de astăzi, am observat, şi recunosc că mi-a plăcut, foarte multe accente care au dus discuţia mult dincolo de întrebarea "public sau stat", "taxă sau buget", şi anume care sunt problemele acestor două instituţii publice, cum trebuie abordate soluţiile, în ce direcţie trebuie căutate soluţiile şi cred că am ajuns într-un moment în care şi cei avizaţi, dar şi societatea românească sunt dispuşi la o dezbatere publică pe fondul problemei.
Fondul problemei: cum trebuie construit cadrul legal şi managerial pentru a avea o televiziune publică performantă şi un radio public performant şi sustenabil. Nu cunosc pe nimeni care nu-şi doreşte o televiziune publică bună. Toate lumea doreşte, în fond, să existe o televiziune care poate să vină, cum bine s-a spus, şi cu emisiuni educative interesante, cu emisiuni culturale interesante, dar şi cu dezbatere politică fără a fi părtinitoare, şi multe alte lucruri. Eu m-aş bucura foarte mult dacă astfel de discuţii s-ar purta în continuare şi s-ar constitui într-un impuls public pentru noul Parlament, pentru a se apleca asupra acestor două instituţii şi pentru a găsi un cadru mult mai bun decât cel actual", a declarat, la finalul dezbaterii, preşedintele Iohannis.