DNA extinde ancheta la Spitalul "Mavromati" din Botoşani: A început urmărirea penală în cazul altor trei angajaţi

Procurorii Serviciului teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alţi trei angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani în dosarul privind fraudarea concursurilor de ocupare a unor funcţii şi al transferurilor de personal medical, a transmis DNA, într-un comunicat.
Potrivit comunicatului DNA, publicat marţi, cei trei angajaţi ajunşi în vizorul instituţiei sunt: asistenta-şefă a Secţiei Boli Infecţioase Adulţi, Mirela Titiliuc, acuzată de două infracţiuni de luare de mită; asistenta coordonatoare a Secţiei Camera de Gardă Psihiatrie, Anca Surugiu, acuzată de luare de mită, în formă continuată, dar şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; şi Claudiu Anichei, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Reamintim că, în luna decembrie, procurorii DNA au descins la spitalul din Botoşani, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie din perioada 2018-2023. Procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii şi la sediul judeţean al PSD, precum şi la domiciliile unor persoane fizice.
Spitalul Judeţean este în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani. Preşedinta Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici, a confirmat la acea vreme că este vizată de dosarul DNA. Ea a spus că procurorii au făcut percheziţii la ea acasă.
“Am pus la dispoziţie toate documentele. Consiliul Judeţean nu face parte din această speţă. Nu au fost ridicate înscrisuri. Au fost şi la mine acasă. Le-am pus la dispoziţie tot ce au cerut”, a menţionat ea într-o declaraţie transmisă de Antena 3. Întrebată de ziarişti dacă este vizată de ancheta DNA, ea a spus: “Din moment ce au venit aici, cu siguranţă da”.
Totodată, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Botoşani a fost în centrul unui scandal naţional în luna august, când Alexandra, o tânără însărcinată lăsată 7 ore fără îngrijiri, a murit. La Botoşani au avut loc proteste zilnice împotriva conducerii spitalului şi medicilor care au lăsat-o să moară pe femeia care mai avea deja trei copii.
Comunicatul DNA
În cauza mediatizată prin comunicatele 1148/VIII/3 din 13 decembrie 2023 şi 1150/VIII/3 din 14 decembrie 2023, în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea de către funcţionari publici a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în perioada 2018-2023, în contextul fraudării unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi şi al transferurilor de personal medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii:
TITILIUC MIRELA, la data faptelor asistent-şef în cadrul Secţiei Boli Infecţioase Adulţi aparţinând Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, pentru săvârşirea a doua infracţiuni de luare de mită,
SURUGIU ANCA, la data faptelor asistent coordonator în cadrul Secţiei Camera de Gardă Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, pentru săvârşirea a infracţiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată,
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
ANICHEI CLAUDIU, la data faptei angajat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, pentru săvârşirea a infracţiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2020-2022, inculpaţii Titiliuc Mirela, Surugiu Anca şi Anichei Claudiu, ar fi deţinut diferite calităţi în cadrul comisiilor de examinare înfiinţate la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani pentru ocuparea unor posturi de electrician, muncitor necalificat supraveghere bolnavi psihici periculoşi, asistent medical debutant pe durata determinată şi infirmier.
În acel context, inculpaţii Surugiu Anca şi Anichei Claudiu ar fi furnizat unor candidaţi subiectele stabilite de comisie, ce urmau să fie date la probele de concurs, în scopul facilitării promovării acestora, prin obţinerea unei note minime, respectiv nota 7,00.
În aceleaşi împrejurări, inculpatele Titiliuc Mirela şi Surugiu Anca ar fi pretins şi primit, direct sau prin intermediari, de la alţi candidaţi bunuri şi sume de bani cuprinse între 500 lei şi 10.000 lei.
Ulterior, ca urmare a “ajutorului” oferit de inculpaţi, toţi candidaţii au promovat concursurile la care s-au înscris.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Celor trei inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care: să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanţa de judecată) şi să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta.
Inculpaţilor Titiliuc Mirela, Surugiu Anca şi Anichei Claudiu li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsură arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.