DNA explică publicarea stenogramelor în care Vanghelie vorbeşte de Iohannis

Acuzaţi de realizatorul TV, Rareş Bogdan, că au comis un abuz dând publicităţii informaţii care asociază în mod inutil numele preşedintelui Klaus Iohannis cu dosarul lui Marian Vanghelie, DNA explică, prin intermediul unui comunicat de presă că procurorii trebuie să indice şi să motiveze în cuprinsul referatului prin care propun o măsură preventivă (în cazul de faţă arestarea primarului sectorului 5), motivele pentru care se impune arestarea preventivă a inculpatului.
Sigla DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.03.2015

Acuzaţi de realizatorul TV Rareş Bogdan că au comis un abuz dând publicităţii informaţii care asociază în mod inutil numele preşedintelui Klaus Iohannis cu dosarul lui Marian Vanghelie, DNA explică, prin intermediul unui comunicat de presă că procurorii trebuie să indice şi să motiveze în cuprinsul referatului prin care propun o măsură preventivă (în cazul de faţă arestarea primarului sectorului 5), motivele pentru care se impune arestarea preventivă a inculpatului.

În opinia procurorilor DNA, faptul că Marian Vanghelie a susţinut, în vederea influenţării unui martor, că va interveni pe lângă preşedintele Iohannis, reprezintă un caz pentru arestare, ceea ce ar explica de ce informaţiile au fost făcute publice.

"În cursul urmăririi penale, organul de cercetare strânge şi administrează “orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei şi care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal”, conform art. 97 din Codul de Procedură Penală.

Potrivit dispoziţiilor legale, procurorul trebuie să indice şi să motiveze în cuprinsul referatului prin care propune o măsură preventivă cazul prevăzut de lege care impune arestarea preventivă a inculpatului. "Încercarea de a determina o persoană să dea declaraţii nereale organelor judiciare, promiţându-i că va interveni pentru închiderea dosarului şi indicând persoanele la care urma sa se facă intervenţia pentru a face afirmaţiile credibile, reprezintă un caz de arestare potrivit art. 223 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală”, se specifică în comunicatul de presă al DNA.

În acest context, prezentarea în cuprinsul referatului a unor afirmaţii ale inculpatului, care cuprind elemente esenţiale pentru soluţionarea propunerii de arestare, este impusă de dispoziţiile legale menţionate.

Reamintim că potrivit unei interceptări DNA, publicate de evz.ro, edilul sectorului 5 a fost înregistrat în timp ce susţinea că poate interveni inclusiv la preşedintele Iohannis, care ar avea nevoie de el ca să îşi facă majoritatea la Senat.

Din stenogramele publicate de evz.ro, reiese că Vanghelie a încercat să determine un martor, respectiv pe Carla Dinu, pe numele căreia avea două vile, să dea la parchet o mărturie care să-i fie favorabilă şi să nu declare despre aranjamentele sale cu milionarul Marin Dumitru (cel care i-a dat mită primarului n.r.).

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi citi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor