Marian Vanghelie a fost reţinut pentru 24 de ore: "Îi mulţumesc lui Victor Ponta, Gabi Oprea şi Sebastian Ghiţă"

Marian Vanghelie (Epoch Times România)
Loredana Diacu
13.03.2015

UPDATE: Marian Vanghelie va fi prezentat vineri judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, relatează HotNews. Edilului este acuzat de procurorii DNA de spălare de bani, luare de mită şi abuz în serviciu.

* * *

Primarul sectorului 5, celebrul Marian Vanghelie, a fost reţinut joi seara, pentru 24 de ore, de procurorii DNA şi dus în arestul Poliţiei Capitalei.

"Îi mulţumesc lui Victor Ponta, Gabi Oprea şi Sebastian Ghiţă şi le transmit ce îmi doresc ei mie le doresc şi eu lor", a declarat primarul Sectorului 5, citat de B1 TV, la ieşirea din sediul DNA.

Vineri, edilul urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor Curţii Supreme cu propunere de arestare preventivă în dosarul privind atribuirea ilegală de lucrări publice, fiind acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită.

Potrivit avocatului lui Vanghelie, procedura a fost foarte rapidă iar Vanghelie şi-a solicitat dreptul de a nu face declaraţii până ia la cunoştinţă de conţinutul dosarului:

"E România denunţurilor. Procurorul de caz a tras concluzia că se impune reţinerea pentru 24 de ore. După o reţinere, în mai toate cazurile se sesizează instanţa pentru propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procedura a fost foarte rapidă. Domnul Vanghelie şi-a solicitat dreptul de a nu face nicio declaraţie pentru ca să ia la cunoştinţă dosarul", a declarat Cristian Ene, avocatul fostului social-democrat.

În acelaşi dosar au fost reţinute pentru 24 de ore, alte patru persoane, funcţionari ai Primăriei Sectorului 5, una dintre acestea fiind vărul lui Vanghelie, Mircea Sorin Niculae.

Potrivit unor surse judiciare citate de hotnews, din 2007 şi până în prezent, Vanghelie l-ar fi ajutat pe Dumitru Marin să obţină, pentru societăţile pe care acesta controlează, numeroase contracte de lucrări publice, a căror valoare totală este estimată la 2 miliarde de lei.

În schimbul atribuirii acestor contracte şi a plăţii contractelor de execuţie de lucrări publice, primarul sectorului 5 ar fi perceput un comision de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate. "Comisionul" era plătit de către Dumitru Marian prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv prin intermediul lui Dinuţ Daniel-Nicolae şi Niculae Mircea-Sorin.

"Comisionul" i-ar fi fost plătit lui Vanghelie, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către PREMIER PALACE S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăţi tip off-shore, de către Dumitru Marin) şi societăţi comerciale controlate de Marian Vanghelie prin interpuşi, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Printre firmele care au beneficiat de astfel de contracte sunt societăţile Bucureşti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele fiind asociat Niculae Mircea-Sorin, cea din urmă fiind administrată în fapt de către Oana Niculescu-Mizil-Ştefănescu, partenera lui Vanghelie), CALEX BUSINESS S.R.L. (societate controlată de către Bodea Tiberiu, apropiat al lui Vanghelie Marian-Daniel) şi Economat Sector 5 S.R.L. (director general Ciocan Laura, persoană apropiată lui Vanghelie Marian-Daniel).

Pentru garantarea plăţii "comisionului" de 20% din valoarea contractelor publice, Dumitru Marin a cedat controlul societăţii comerciale SPLAI S.A. (societatea are în proprietate numeroase imobile clădiri şi terenuri) unor persoane apropiate lui Vanghelie Marian-Daniel. Din datele existente în cauză a reieşit că părţile sociale ale societăţii comerciale Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la SPLAI S.A.) au fost cedate în favoarea lui Murgoci Adrian (şoferul lui Vanghelie Marian-Daniel).

Adusă şi ea ieri la DNA, deputata Oana Niculescu-Mizil-Ştefănescu, partenera de viaţa a lui Vanghelie ar fi acţionat în calitate de administrator de fapt al societăţii comerciale Fashion Brand Management S.R.L., administrând în fapt activitatea comercială a patru magazine care funcţionează sub marca Tartine et Chocolat, situate în Bucureşti, calitate care ar fi incompatibilă cu funcţia de parlamentar. Mizil este acuzată că ar fi efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, cu scopul de a obţine pentru această societate foloase necuvenite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor