DNA a cerut Senatului să-i predea înscrisurile Comisiei de Regulament întocmite în perioada 2014-2015
alte articole
Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Senatului să predea, până miercuri 27 mai, la sediul DNA, toate înscrisurile întocmite în anii 2014 şi 2015 de Comisia pentru Regulament a Senatului României, relatează Hotnews.ro
În cererea adresată de procurorii anticorupţie se precizează că este vorba Dosarul 122 din 2012, respectiv dosarul în care este cercetat penal senatorul Dan Şova. Această informaţie le-a fost confirmată jurnaliştilor de către senatorul Sebastian Grapa (PNL), preşedintele Comisiei pentru Regulament, acesta declarând că vor fi trimise toate înscrisurile.
"Eu presupun că se referă la modificările de Regulament. Noi o să le dăm absolut tot, cereri de concediu, cereri de protocol şi aşa mai departe, în dosarul senatorului Şova, despre asta este vorba. Termenul este foarte scurt, mă voi duce acum să fac copii şi să le trimitem cât mai repede, să nu fim acuzaţi de ceva. Eu nu vreau să intru pe forma în care a fost făcută acea solicitare, pentru că există acolo câteva disfuncţii privind solicitarea făcută. Vom trimite pe cale oficială mâine dimineaţă cu corespondenţa. Nu merge nimeni acolo", a declarat Sebastian Grapa marţi.
Senatorul liberal a opinat că, probabil, procurorii sunt interesaţi să vadă dacă au existat solicitări anterioare de modificare a Regulamentului în funcţie cu Constituţia şi nu au fost duse la îndeplinire.
"O să ne uităm pe toate documentele din 2012 până acum. Din câte m-am uitat eu, până acum, nu au existat astfel de solicitări din partea cuiva, membru al Senatului sau grup politic, pe care Comisia de regulament să nu le fi dus la îndeplinire," a mai adăugat Grapa.
Solicitarea procurorilor anticorupţie a ajuns la Biroul Permanent al Senatului, reunit marţi, mai arată sursa citată.
"Refuzul de punere la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înscrisurilor arătate mai sus constituie infracţiunea de obstrucţionarea justiţiei prev. de art. 271 alin. 1 lit. b C.p", precizează DNA în solicitarea adresată Senatului.
Reamintim că DNA a solicitat Senatului şi în luna aprilie toate actele suplimentare în cazul "aleşilor penali", în special în cazul lui Dan Şova, scăpat de arestare preventivă prin invocarea Regulamentului Senatului, ale cărui prevederi erau în contradicţie cu Constituţia ţării.
Senatul a refuzat, pe 25 martie, aprobarea cererii DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova. Dintr-un total de 151 de senatori prezenţi în sală, 79 au votat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, 67 împotrivă şi 5 s-au abţinut. Conform Constituţiei, "hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră", ceea ce înseamnă că, pentru arestarea lui Şova, erau necesare doar 77 de voturi.
Cu toate acestea, cererea procurorilor DNA a fost respinsă. Preşedintele camerei, Călin Popescu Tăriceanu, a invocat Regulamentul Senatului, care stipulează, contrar prevederilor din Constituţie, că o astfel de hotărâre se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor, nu doar a celor prezenţi - adică un număr de 85 de voturi având în vedere că Senatul are 168 de membri.
Elenei Udrea în schimb, i s-a aplicat, cu ceva vreme înainte, un standard complet diferit, deşi situaţia votului pentru arestarea sa preventivă a fost pe acelaşi calapod ca în cazul Şova, respectiv pentru arestarea ei au votat doar jumătate din cei prezenţi, nu jumătate din numărul total al deputaţilor. Cu toate acestea, fostul ministru a ajuns după gratii.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.