Distrugător rusesc şi crucişător american la un pas de coliziune în apropierea Filipinelor

Crucişătorul american cu rachete ghidate USS Chancellorsville (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
08.06.2019

Un crucişător cu rachete ghidate al Marinei SUA şi un distrugător rusesc au trecut la câţiva metri unul de celălalt în apropierea Filipinelor. Oficialii americani au acuzat nava rusească de comportament „nesigur şi neprofesional” în incidentul care a avut loc vineri, potrivit RFE/RL.

La rândul său, flota rusească din Pacific a învinuit crucişătorul american - USS Chancellorsville - pentru potenţiala coliziune din Marea Filipinelor.

Avioanele militare ruseşti şi americane au deseori parte de „întâlniri la mustaţă” în spaţiul aerian din apropierea graniţelor ţărilor lor – avioane de supraveghere colectând informaţii sau bombardiere testând apărarea aeriană şi timpul de răspuns al escadrilelor de avioane de vânătoare. Deseori, cele două părţi se acuză reciproc de comportament nesigur.

Dar este mai neobişnuit ca două nave ale forţelor maritime ruseşti şi americane să navigheze la distanţă aşa mică una faţă de cealaltă, lucru care a atras acuzaţii la nivel înalt.

Într-o declaraţie, comandantul Clayton Doss, un purtător de cuvânt al celei de-a Şaptea Flote americane din Pacific, a declarat că distrugătorul rusesc – identificat ca Amiral Vinogradov – a executat o „manevră nesigură” în apropierea navei americane, „punând în pericol siguranţa echipajului şi a navei”.

Doss a precizat că navele au trecut la o distanţă de 30 de metri una de cealaltă.

„Această acţiune nesigură a forţat USS Chancellorsville să facă o manevră pentru a evita o coliziune”, a mai afirmat el.

Între timp, Marina rusă a precizat că nava americană „şi-a schimbat cursul pe neaşteptate şi a tăiat calea [navei ruseşti] la o distanţă de aproximativ 50 de metri”, numind manevra ca fiind „periculoasă”.

Doss a descris afirmaţia ruşilor ca fiind „propagandă”. Distrugătorul rusesc s-a apropiat la o distanţă cuprinsă între 15 şi 30 de metri de USS Chancellorsville, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor