Marina SUA navighează din nou prin Strâmtoarea Taiwanului. China fumegă

Distrugătorul american USS Preble (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
24.05.2019

Armata SUA a declarat că a trimis miercuri două nave ale Marinei prin Strâmtoarea Taiwanului, aceasta fiind cea mai recentă călătorie prin canalul maritim sensibil, declanşând nemulţumirea Chinei într-un moment în care relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii sunt foarte tensionate.

Taiwanul face parte dintr-o listă tot mai mare de probleme dificile care afectează relaţiile dintre SUA şi China şi care include un război comercial intens, sancţiuni americane şi adoptarea de către Beijing a unei posturi militare tot mai agresive în Marea Chinei de Sud, unde americanii desfăşoară deseori operaţiuni de promovare a libertăţii de navigaţie.

Vizita va fi privită de Taiwan ca un semn al sprijinului acordat de administraţia preşedintelui american Donald Trump pe fondul neînţelegerilor tot mai profunde dintre Taipei şi Beijing, care consideră insula o provincie separatistă.

Cele două nave care au tecut prin strâmtoare sunt distrugătorul USS Preble şi petrolierul Marinei americane Walter S. Diehl, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al armatei SUA.

“Trecerea navelor prin Strâmtoarea Taiwanului demonstrează angajamentul SUA faţă de o regiunea Indo-Pacific liberă şi deschisă”, a susţinut comandantul Clay Doss, purtător de cuvânt al Flotei a 7-a a Marinei americane, într-o declaraţie.

Doss a afirmat că toate interacţiunile au fost sigure şi profesioniste.

Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a criticat acţiunile americanilor.

“Problema Taiwanului este cea mai sensibilă în cadrul relaţiilor dintre China şi SUA”, a declarat Kang la o conferinţă de presă în Beijing.

Ministerul Apărării taiwanez a susţinut că două nave americane au navigat înspre nord prin Strâmtoarea Taiwanului şi au monitorizat această operaţiune.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat că tranzitul celor două nave nu a reprezentat un motiv de nelinişte.

“Nimic anormal nu s-a întâmplat în timpul tranzitului, rog pe toată lumea să rămână liniştită”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.

Navele de luptă americane au navigat prin Strâmtoarea Taiwanului cel puţin o dată pe lună de la începutul acestui an. SUA a relansat acest tip de misiuni în mod regulat în iulie 2018.

Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, însă este obligat prin lege să ajute insula şi să îi furnizeze mijloace pentru a se apăra pe cont propriu. De asemenea, SUA este principala sursă de arme a Taiwanului.

Pentagonul susţine că, începând cu 2010, Washingtonul a vândut Taipeiului arme în valoare de peste 15 miliarde de dolari.

China a făcut presiuni pentru a-şi susţine suveranitatea asupra insulei, pe care o consideră parte a unei “Chine unice” şi ca fiind teritoriu sacru chinez care trebuie readus sub controlul Beijingului chiar şi cu forţa dacă va fi nevoie.

De asemenea, potrivit Reuters, Beijingul a declarat că trecerea recentă a unei nave de luptă franceze prin Strâmtoarea Taiwanului a fost ilegală.

În ultimii ani, China a trimis în repetate rânduri avioane şi nave militare pentru a zbura şi naviga în jurul Taiwanului, în cadrul unor exerciţii militare, şi a depus eforturi ample pentru a izola diplomatic ţara insulară.

Tensiunile sino-americane au legătură şi cu Marea Chinei de Sud, unde SUA desfăşoară operaţiuni similare de promovare a libertăţii de navigaţie şi aeriene, iscând nemulţumirea regimului comunist chinez.

De altfel, Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi a construit acolo insule artificiale, lucru care încalcă în mod direct textul UNCLOS.

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.

Marea Chinei de Sud, o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, este revendicată, dar nu în întregime, şi de Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor