Disputa dintre China şi Japonia este un potenţial "butoi de pulbere", susţine un oficial american

WASHINGTON - Kurt Campbell, care îşi încetează activitatea ca secretar adjunct de stat pentru Asia de Est, a descris disputa dintre Japonia şi China pentru Insulele Senkaku drept un potenţial "butoi cu pulbere".
Asistentul Secretarului de Stat al SUA, Kurt Campbell (Junko Kimura / Getty Images)
Shar Adams
06.03.2013

WASHINGTON - Kurt Campbell, care îşi încetează activitatea ca secretar adjunct de stat pentru Asia de Est, a descris disputa dintre Japonia şi China pentru Insulele Senkaku drept un potenţial "butoi cu pulbere".

Campbell a declarat că disputa a fost una din provocările sale cele mai mari din regiune.

"În patru ani ca secretar adjunct m-am confruntat cu multe situaţii diplomatice dificile, dar niciuna nu a fost mai dificilă decât aceasta", a declarat Campbell pentru ziarului The Australian.

"Foarte rar am văzut diplomaţi [din Japonia şi China] atât de înverşunaţi şi am avut sentimentul că nu este posibilă o retragere sau un compromis pentru niciuna dintre părţi", a spus el.

China a devenit din ce în ce mai agresivă nu numai în revendicarea micului grup de insule Senkaku, numite Diaoyu în chineză, ci şi a celei mai mari părţi a Mării Chinei de Sud, crescând disputele teritoriale cu ţările din regiune.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a acuzat Partidul Comunist Chinez de iniţierea unei curse pentru resurse naturale şi de aţâţarea sentimentului anti-japonez. Abe a declarat că creşterea economică şi patriotismul au devenit foarte importante pentru partid, în încercarea sa de a-şi menţine puterea.

"În acest proces, în scopul obţinerii de resurse naturale pentru economia lor, China recurge la măsuri de constrângere sau intimidare atât în Marea Chinei de Sud cât şi în Marea Chinei de Est ", a declarat Abe într-un interviu cu The Washington Post, în ajunul unei întâlniri de luna trecută cu preşedintele Obama la Casa Albă.

Abe a afirmat că Japonia nu va tolera nici un fel de provocări privind Insulele Senkaku din partea Chinei.

"Ceea ce este important, în primul rând, este să-i facem să înţeleagă că nu vor putea să schimbe regulile sau să acapareze apele teritoriale sau teritoriul cuiva prin constrângere sau intimidare", a spus el.

Luna trecută, Tokyo a acuzat marina chineză de vizarea unor obiective japoneze cu un radar de ghidare a armelor – o dată a fost vizată o navă japoneză, iar altă dată un elicopter. Acţiunea este considerată o intimidare, deoarece ea este efectuată înainte de deschiderea efectivă a focului.

Chinezii au negat incidentele, dar Washingtonul nu a fost convins şi a criticat acţiunile lor.

"Vreau să fac o remarcă cu privire la rapoartele privind acest incident", a declarat Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, într-un rezumat de presă în Washington luna trecută. "Acţiuni ca acestea agravează tensiunile şi cresc riscul unui incident sau a unei erori de calcul. ... Ele ar putea submina pacea, stabilitatea şi creşterea economică din această regiune vitală. Aşa că suntem îngrijoraţi."

Campbell a spus că se teme de un conflict militar între Japonia şi China şi a avertizat că va apare instabilitate economică în regiune în cazul unei confruntări.

"Suntem îngrijoraţi cu privire la anumite evenimente imprevizibile şi accidentale. Ambele naţiuni şi-au pregătit trupele - paza de coastă şi armata.”

"Noi îndemnăm ambele părţi să revină la dialog şi discuţii", a susţinut el.

Campbell îşi încheie sarcinile pe care le-a avut ca secretar adjunct pentru Asia de Est şi Pacific. Considerat un element cheie în schimbarea atenţiei preşedintelui Obama spre Asia, el scrie o carte despre schimbarea politicii externe. De asemenea, el a pus bazele unei noi companii de consultanţă, denumită Asia Group, şi este de aşteptat să aibă un rol mai mare în grupul de experţi fondat de el: Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor