Marşul locuitorilor din Hong Kong pentru libertatea de exprimare

Practicanţii Falun Gong demonstrează unul dintre exerciţiile disciplinei la un loc de informare de la Causeway Bay din Hong Kong, în timp ce poliţia din Hong Kong îi protejează de membrii îmracaţi în tricouri verzi ai Asociaţiei de Îngrijire a Tinererului din Hong Kong, la 3 martie, în apropiere de departamentul magazinului Sogo.
Practicanţii Falun Gong demonstrează unul dintre exerciţiile disciplinei la un loc de informare de la Causeway Bay din Hong Kong, în timp ce poliţia din Hong Kong îi protejează de membrii îmracaţi în tricouri verzi ai Asociaţiei de Îngrijire a Tinererului din Hong Kong, la 3 martie, în apropiere de departamentul magazinului Sogo. (Pan Zaishu / Epoch Times)

Peste 100 de locuitori din Hong Kong au mărşăluit duminică, 3 martie, pentru a apăra libertatea de exprimare, ieşind în stradă, ca răspuns la banerele care vizează practica spirituală Falun Gong.

În ultimele opt luni un grup numit Asociaţia de Îngrijire a Tineretului din Hong Kong a umplut oraşul cu banere ce conţin sloganurile propagandei Partidului Comunist Chinez ce atacă Falun Gong.

Adesea având o înălţime de nouă metri, banerele sunt întinse în unele dintre străzile cele mai aglomerate şi mai populare din Hong Kong şi sunt ridicate în locurile unde practicanţii Falun Gong îi informează pe trecători despre practica lor şi despre modul în care aceasta este persecutată în China.

În timp ce Asociaţia pentru Îngrijirea Tineretului are o adresă în Hong Kong, aceasta împarte, de asemenea, spaţiul biroului şi personalul cu organizaţia Partidului Comunist însărcinată cu eradicarea Falun Gong, care este situată în oraşul Shenzhen din China continentală, chiar peste graniţa cu Hong Kong. Şeful Asociaţiei este un oficial al Partidului Comunist din provincia Jiangxi.

Membrii Asociaţiei îmbrăcaţi în tricouri verzi şi-au făcut simţită prezenţa duminică după-amiază în afara magazinului Sogo, un punct de reper în Hong Kong şi o destinaţie turistică populară. Marşul a fost programat să înceapă de la Sogo la ora 14:00. Lângă Sogo este un centru de informare Falun Gong.

Potrivit practicanţilor Falun Gong de la faţa locului, membrii Asociaţiei au apărut în jurul prânzului şi au început să încerce să interfereze cu centrul de informare, înconjurându-l şi adresând insulte.

Începând din iunie 2012, Asociaţia a încercat să acopere complet sau să blocheze centrele Falun Gong cu bannere, făcându-le invizibile sau inaccesibile pentru turişti de pe continent care frecventează locurile.

În jurul orei 14:00 a apărut poliţia care trebuia să supravegheze marşul. Poliţia din Hong Kong a luat o atitudine pasivă în ceea ce priveşte activităţile Asociaţiei, refuzând să-i protejeze pe practicanţii de acţiunile asociaţiei.

Cu toate acestea, în această zi poliţia s-a interpus între Asociaţie şi practicanţi. La ora 15:00 membrii marşului s-au dispersat, făcându-şi loc prin Hong Kong către clădirea guvernului din oraş.

Membrii Asociaţiei au rămas în urmă şi la un moment dat au încercat să străpungă baricada poliţiei folosind stâlpi de bambus.

Aceştia au strigat la poliţişti că aceştia dau dovadă de favoritism faţă de Falun Gong, iar apoi au dat un ultimatum poliţiei. Poliţia a trebuit să dea jos bannerele practicanţilor altfel membrii Asociaţiei ar fi făcut asta ei înşişi.

Poliţia a stat pe poziţie şi 30 minute mai târziu, membrii Asociaţiei au plecat.

"Valori esenţiale"

Organizatorul marşului, domnul Li Xiong, a declarat că acţiunile Asociaţiei nu au fost raportate de către mass-media din Hong Kong, iar marşul a fost o modalitate de a atrage atenţia locuitorilor din Hong Kong asupra comportamentului abuziv al Asociaţiei de Îngrijire a Tineretului.

Printre participanţii la marş au fost prezenţi membri ai grupurilor pentru drepturile civile, utilizatorii de Internet şi cetăţeni obişnuiţi.

Rezident în Hong Kong, domnul Yang Zeming a luat parte la marş. "Membrii Asociaţiei spun că este libertate de exprimare, dar în realitate este un tip de violenţă", a declarat Yang. "Îţi poţi publica mesajul tău pe o parte. Dar ei nu o fac. Aceştia îi înconjoară pe practicanţii Falun Gong şi îi provoacă".

"Acest lucru este pur si simplu un tip de violenţă şi nu ar trebui să fie tolerat", a declarat Yang. "A deviat de la normele tuturor societăţilor paşnice ale lumii".

Fondatorul organizaţiei Prietenii Conştiinţei, doamna Cai Shufang, s-a alăturat, de asemenea, marşului. Aceasta a spus că situaţia din Hong Kong devine din ce în ce mai rea. "Trebuie să ne protejăm valorile noastre de bază", a declarat Cai. "Dacă noi, oamenii din Hong Kong, renunţăm la propriile noastre drepturi, nu vom mai avea nico speranţă".

Yang a văzut, de asemenea, Asociaţia drept o ameninţare la adresa valorilor de bază ale Hong Kong-ului. Yang a declarat: "Guvernul din Hong Kong duce la îndeplinire voinţa Partidului Comunist Chinez (PCC) şi face ca acest tip de comportament să pară rezonabil, subminând relaţia dintre poliţia din Hong Kong şi cetăţeni; a deteriorat grav valori esenţiale din Hong Kong".

Printre cei care au luat parte la marş s-au numărat persoane care s-au organizat prin intermediul internetului să se opună activităţilor Asociaţiei.

Danny Chan, purtătorul de cuvânt al grupului de Facebook "Suntem Hong Konghezi nu Chinezi", a precizat: "Cred că fiecare asociaţie are libertatea de a se exprima, dar nu poate împiedica alte organizaţii sau persoane să-şi exercite libertatea de exprimare.

"Ceea ce a făcut recent Asociaţia de Îngrijire a Tineretului a interferat cu alte persoane sau chiar asociaţii care doreau să-şi exprime propria libertate de exprimare".

Domnul Huang a fost un spectator la marş. Acesta a afirmat că banerele Asociaţiei sunt periculoase. "Au pus banere mari peste tot care blochează vizibilitatea normală a străzii. Un copil mic ar putea fi ucis dacă un şofer de autobuz nu poate să-l vadă".

Domnul Leung Yiu-chung, membru al Consiliului Legislativ din Hong Kong, a precizat că guvernul din Hong Kong nu a rezolvat problema prezentată de Asociaţia, ci în schimb a acceptat activităţile Asociaţiei. "Asta îi face pe membrii Asociaţiei să treacă mult peste limite".

Acesta a solicitat guvernului din Hong Kong să "oprească aceste intruziuni şi să-i aresteze pe oamenii implicaţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe