A doua dezbatere prezidenţială directă: "Ar trebui să fii în puşcărie"

Decădere şi alienare în Noua Romă: în timpul celei de-a doua dezbateri directe, Trump a declarat că o va trimite la închisoare pe Clinton dacă va fi ales preşedinte, pe motiv de subminare a securităţii americane. Clinton, în schimb, a criticat comentariile făcute de Trump cu privire la femei.
Donald Trump, Hillary Clinton, a doua dezbatere directă. 9 octombrie 2016
Donald Trump, Hillary Clinton, a doua dezbatere directă. 9 octombrie 2016 (PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)

În timpul dezbaterii de duminică de 90 de minute, candidaţii prezidenţiali americani Hillary Clinton şi Donald Trump s-au atacat reciproc în privinţa mai multor chestiuni. Unele dintre cele mai remarcabile atacuri au venit din partea republicanului Trump, care a susţinut că nu ştie nimic despre Rusia şi că o va trimite la închisoare pe rivala sa democrată dacă va fi ales preşedinte.

Comentariul lui Trump privind închisoarea face parte din seria de atacuri împotriva lui Clinton pentru utilizarea serverului ei privat de email, în perioada în care era secretar de stat, pentru a transmite emailuri ce conţineau materiale strict secrete.

După ce luni de zile Clinton a negat că ar fi transmis informaţii secrete, fostul Secretar de Stat a cerut din nou scuze pentru utilizarea serverului privat şi a adăugat că nu a existat nicio indicaţie că vreunul dintre emailurile sensibile pe care le-a trimis au fost văzute de surse exterioare.

“Aceea a fost o greşeală şi îmi asum răspunderea pentru utilizarea unui cont personal de email. Nu mă scuz”, a declarat ea.

Dar Trump nu a fost mulţumit de răspuns şi a lansat o nouă lovitură.

“Cred că ar trebui să cereţi scuze pentru cele 33.000 de emailuri pe care le-aţi şters. Dacă voi câştiga voi cere unui procuror special să investigheze situaţia dumneavoastră”, a susţinut el.

Trump a adăugat că dacă va fi ales preşedinte, Hillary Clinton “va ajunge în închisoare”.

Un alt moment extraordinar al dezbaterii a avut loc atunci când cei doi candidaţi au discutat despre criza umanitară din Siria. Trump a recunoscut că există o neînţelegere politică majoră cu Mike Pence, care candidează pentru funcţia de vicepreşedinte.

Întrebat în legătură cu recentele comentarii făcute de Pence că SUA ar trebui să ia în considerare desfăşurarea de lovituri aeriene pe cont propriu în Siria, Trump a respins ideea: “El şi cu mine nu am discutat [despre acest lucru] şi nu sunt de acord”.

În zilele recente, Trump a avut de înfruntat numeroase apeluri pentru a renunţa la candidatura sa şi a pierdut suportul multor republicani de top din cauza comentariilor bădărăneşti pe care le-a făcut în urmă cu 11 ani în legătură cu pipăirea unor femei. Trump a încercat din nou să explice că acele afirmaţii nu au fost altceva decât “discuţii de vestiar”.

“Am un mare respect pentru femei, nimeni nu are un respect mai mare pentru femei decât mine. Acelea au fost discuţii de vestiar, după cum v-am spus. Nu sunt mândru de ele”, a precizat miliardarul republican.

Trump a făcut referire la o înregistrare audio ce a fost publicată săptămâna trecută de Washington Post, în care discuta despre sărutarea femeilor şi pipăirea zonelor lor intime fără consimţământul acelor femei.

Într-unul dintre cele mai puternice comentarii ale lui Clinton în timpul dezbaterii, ea a susţinut că afirmaţiile lui Trump ar putea fi iertate dacă ar fi fost vorba de un singur caz izolat. Dar apoi a discutat despre un tipar de comportament ofensator şi despre comentarii făcute de Trump de-a lungul anilor, inclusiv în ultimele 18 luni de când şi-a anunţat candidatura la preşedinţie.

Trump s-a apărat atacând istoria de scandaluri cu conotaţie sexuală care a lovit familia Clinton, inclusiv pe Hillary Clinton, afirmând că el a vorbit despre lucruri, pe când Bill Clinton le-a pus în parctică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe