Putin blochează planurile Parlamentului rus privind sancţionarea Georgiei
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a respins, marţi, un apel al Parlamentului Rusiei de a impune sancţiuni împotriva Georgiei, în contextul valului de proteste anti-Kremlin în fosta republică sovietică, potrivit Euronews.
Luând cuvântul la scurt timp după ce parlamentarii au susţinut unanim o rezoluţie care cerea guvernului să elaboreze sancţiuni împotriva Georgiei pe care să le aprobe preşedintele Vladimir Putin, acesta a declarat că repararea relaţiilor bilaterale este mai importantă decât reacţia la provocările unor “ticăloşi”.
“De dragul reparării totale a legăturilor, nu voi face nimic pentru a complica relaţiile noastre”, a susţinut Putin în timpul unei vizite în oraşul Ekaterinburg.
Moscova s-a plâns în ultimele săptămâni de protestele anti-Kremlin din Georgia şi luni a condamnat o tiradă de jigniri la adresa lui Putin la un post de televiziune georgian, acuzând forţele politice radicale pentru acea situaţie.
Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma, a sugerat marţi interzicerea importurilor de vin şi apă minerală din Georgia, precum şi blocarea expedierii veniturilor financiare ale georgienilor care lucrează în Rusia, măsuri care ar afecta puternic economia Georgiei.
Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a cerut Rusiei să nu impună sancţiuni, avertizând că acestea doar vor amplifica şi mai mult tensiunile şi vor acţiona în avantajul unor persoane pe care Moscova le priveşte drept extremişti.
Afirmând că există riscuri la adresa cetăţenilor săi, Kremlinul a reacţionat la recentele evenimente din Georgia prin suspendarea zborurilor de pasageri, mişcare ce ar putea afecta industria turismului georgian, întrucât peste un milion de ruşi vizitează ţara în fiecare an.
Protestele au izbucnit în urmă cu două săptămâni în Tbilisi din cauza vizitei unui parlamentar rus care a stat pe locul preşedintelui Parlamentului georgian şi s-a adresat unui consiliu de deputaţi proveniţi din ţări predominant creştin ortodoxe.
Mişcarea a declanşat furia publicului, a partidelor din opoziţie, a preşedintelui ţării şi a unor membri ai coaliţiei de guvernare Visul Georgian, într-o ţară unde legăturile cu Moscova rămân tensionate după războiul de cinci zile pierdut în faţa Rusiei în 2008.
Cele două ţări nu mai au legături diplomatice din 2008, iar Rusia a recunoscut independenţa a două regiuni separatiste ale Georgiei, Osetia de Sud şi Abhazia, unde sunt în prezent staţionate trupe ruseşti.