Rusia aprobă construirea “celei mai scurte” autostrăzi între Europa şi China

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său chinez Xi Jinping (Sasha Mordovets/Getty Images)
Andrei Popescu
09.07.2019

Guvernul rus a aprobat planurile de construire a unei autostrăzi care va reduce în mod semnificativ durata transporturilor de mărfuri între Europa şi China, a susţinut publicaţia Vedomosti.

Rusia urmăreşte un plan ambiţios privind infrastructura în actualul mandat al preşedintelui Vladimir Putin, inclusiv dezvoltarea unei părţi a strategicului coridor de transport China-Europa de Vest. Aparent, Rusia a început în acest an activităţile de construcţie la primul sector al coridorului: o autostradă cu taxă ce leagă Kazahstanul, vecinul vestic al Chinei, de Belarus, numită Meridian, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Premierul rus Dmitri Medvedev a aprobat luna trecută construirea autostrăzii Meridian, a declarat duminică Vedomosti.

Aparent, Medvedev a cerut oficialilor Cabinetului să se consulte cu iniţiatorul proiectului pentru atragerea investitorilor în proiect, inclusiv din China, şi să îi ofere sprijinul necesar.

Iniţiatorul, fostul vicepreşedinte al Gazprom Alexander Riazanov, a estimat costul iniţial al proiectului la 9,3 miliarde de dolari, cu un termen limită pentru finalizare de 12-14 ani. El a afirmat că firma sa, Russian Holding, deţine deja aproximativ 80% din terenul prin care va trece autostrada.

Autostrada Meridian va avea o lungime de aproximativ 2.000 km de la graniţa ruso-kazahă până la o intersecţie cu o autostradă existentă ce leagă capitala belarusă Minsk de Moscova. Autostrada va reduce rutele de transport între centrele ce detin mărfuri din vestul Chinei şi centrul Europei şi ar putea oferi o alternativă mai rapidă, deşi mai scumpă, la cele trei coridoare feroviare existente în prezent.

Autostrada este justificată economic şi poate crea pentru Rusia noi locuri de muncă şi noi surse de venit din tranzitul rutier, a declarat Serghei Sanakoiev, directorul Centrului de analiză a relaţiilor ruso-chineze, într-un interviu cu The Moscow Times.

“Întrebarea este dacă Riazanov are sau nu suficiente resurse financiare şi administrative şi oamenii corespunzători. Nu văd că este aceasta situaţie acum”, a declarat Sanakoiev.

Meridian se numără printre cel puţin 3 autostrăzi competitoare ce au fost propuse pentru contribuţia Rusiei la Iniţiativa chineză Centura şi Drumul (ICD), a precizat un oficial federal rus, citat de Vedomosti.

De când a fost lansată în 2013, ICD a creat nemulţumiri că aceasta generează datorii imense, guvernele rămânând îndatorate Beijingului. Unele naţiuni, precum Malaezia, au renunţat la intenţia de a se alătura proiectului.

La rândul ei, UE şi-a exprimat temerile că proiectele de construcţii chineze utilizează practici de afaceri neadecvate, în care majoritatea firmelor implicate sunt susţinute de guvernul comunist. De asemenea, UE critică faptul că Beijingul forţează firmele străine să renunţe la secrete comerciale pentru a putea face afaceri în interiorul Chinei.

În plus, criticii sunt îngrijoraţi că ICD ar putea ajuta statul comunist chinez să îşi extindă influenţa obţinând controlul asupra unor tehnologii şi infrastructuri critice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor