Rusia, Iran şi Siria critică afirmaţiile lui Trump privind Înălţimile Golan

Declaraţia preşedintelui american că SUA ar trebui să recunoască suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan va provoca probabil unele tensiuni. Europa, alături de Rusia, Siria şi Iran au avertizat în privinţa oricărei mişcări unilaterale.
Tancuri israeliene în porţiunea ocupată de Israel a regiunii siriene Înălţimile Golan (Menahem Kahana/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
22.03.2019

O serie de ţări au criticat vineri anunţul preşedintelui american Donald Trump că SUA intenţionează să recunoască unilateral suveranitatea Israelului asupra regiunii siriene ocupate Înălţimile Golan.

Situaţia a apărut întrucât Israelul a făcut presiuni asupra administraţiei Trump în ceea ce priveşte recunoaşterea Înălţimilor Golan şi pentru că unii membri ai Partidului Republican american susţin această idee, potrivit Deutsche Welle.

Într-un mesaj postat pe Twitter joi, Trump a susţinut că “după 52 de ani a sosit momentul ca SUA să recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, [regiune] care are o importanţă strategică şi este critică pentru securitatea statului Israel şi pentru stabilitatea regională”.

Ministerul rus de Externe a declarat că schimbarea statutului Înălţimilor Golan ar reprezenta o încălcare a unor rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.

În acelaşi timp, Ministerul de Externe al Siriei a afirmat că remarcile lui Trump arată “atitudinea părtinitoare şi oarbă a Statelor Unite faţă de entitatea sionistă”, făcând referire la Israel.

Damascul a adăugat că declaraţia preşedintelui american nu va schimba “faptul că regiunea [Înălţimile] Golan a fost şi va rămâne arabă şi siriană”.

De asemenea, Ministerul iranian de Externe a declarat că “recunoaşterea ilegală şi inacceptabilă nu schimbă faptul că [Golan] aparţine Siriei”.

Alte reacţii

Uniunea Europeană a declarat că “în conformitate cu dreptul internaţional, [UE] nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate de acesta începând cu iunie 1967, inclusiv Înălţimile Golan şi nu le consideră ca făcând parte din teritoriul Israelului”.

Ministerul de Externe al Germaniei a susţinut că guvernul respinge mişcările unilaterale şi că graniţele naţionale pot fi schimbate doar prin negocieri paşnice.

În Turcia, în timpul unei întâlniri a Organizaţiei pentru Cooperare Islamică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că anunţul făcut de Trump împinge “regiunea în pragul unei noi crize”.

Semnificaţia anunţului lui Trump

Anunţul făcut de SUA privind Înălţimile Golan probabil va alimenta tensiunile regionale cu privire la teritoriul contestat, întrucât Siria cere să îi fie returnat în schimbul oricărui acord de pace viitor cu Israelul.

Forţele iraniene susţin regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, iar aliatul său libanez Hezbollah şi armata siriană au poziţii în apropierea frontierei dintre Siria şi Israel. Acest lucru este considerat un pericol de către Israel, care a desfăşurat zeci de atacuri aeriene asupra teritoriului sirian pentru a se opune stabilirii unei prezenţe militare iraniene în ţara arabă.

De asemenea, recunoaşterea suveranităţii israeliene asupra Înălţimilor Golan ar stabili un precedent al faptului că un teritoriu poate fi capturat prin război şi prin încălcarea dreptului internaţional. Rezoluţiile 242 şi 497 ale Consiliului de Securitate al ONU, ambele susţinute de SUA, oferă temeiul juridic care prevede că ocupaţia israeliană a teritoriului sirian reprezintă o încălcare a dreptului internaţional.

Războiul civil sirian a slăbit autoritatea regimului din Damasc, oferind Israelului oportunitatea de a-şi exercita pretenţiile asupra Înălţimilor Golan.

Unii analişti susţin că anunţul lui Trump ar putea fi un impuls pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu înaintea alegerilor din Israel din 9 aprilie şi ar putea distrage atenţia de la numeroasele investigaţii de corupţie în care este implicat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor