China, furioasă pe nominalizarea lui Navarro de către Trump
alte articole
Într-o evoluţie dramatică a relaţiilor sino-americane, preşedintele ales Donald Trump l-a ales pe Peter Navarro, un economist pregătit la Harvard şi fost day-trader, în fruntea Consiliului Naţional pentru Comerţ, o organizaţie în cadrul Casei Albe creată pentru a monitoriza politica industrială şi pentru a promova producţia.
Navarro, un critic puternic al regimului chinez şi autorul unor cărţi precum “Death by China” şi “Crouching Tiger: What China’s Militarism Means for the World”, a avertizat de mulţi ani că SUA este implicată într-un război economic cu Beijingul şi că ar trebui să adopte o poziţie mai agresivă, un mesaj pe care preşedintele ales l-a vândut alegătorilor americani în timpul campaniei sale prezidenţiale.
Numirea lui Peter Navarro, un consilier de campanie, într-un post oficial al Casei Albe i-a şocat pe oficialii şi academicienii chinezi care au sperat că Trump va reduce tonul retoricii sale anti-Beijing după investirea oficială.
„Oficialii chinezi au sperat că, în calitate de om de afaceri, Trump va fi deschis la negocierea de acorduri”, a declarat Zhu Ning, profesor de finanţe la Universitatea Tsinghua din Beijing. „Dar ei au fost surprinşi de decizia sa de a numi un astfel de politician bătăios (hawk) într-un post cheie”.
La scurt timp după anunţarea numirii lui Navarro, US Office of the Trade Representative a alimentat tensiunile comerciale cu China după ce a plasat Alibaba, cea mai mare platformă de comerţ online din China, înapoi pe lista sa neagră de “pieţe notorii”, ce conţine companii acuzate de implicare în comercializarea de produse contrafăcute.
Cui Fan de la China Society of WTO Studies, un think-tank afiliat la ministerul chinez al comerţului, a avertizat că Beijingul va răspunde la orice acţiune unilaterală din partea viitoarei administraţii Trump. „China se pregăteşte pentru acţiunile comerciale ale SUA. China va contracara”, a adăugat el.
Ultimele trei săptămâni au fost caracterizate prin tensiuni între China şi SUA, începând cu un telefon la începutul lunii decembrie din partea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen pentru a-l felicita pe Trump pentru victoria sa, ceea ce a sfidat o politică americană veche de aproape patru decenii în ceea ce priveşte contactele oficiale cu Taiwanul. Apoi, Marina chineză a confiscat o dronă subacvatică americană, dar care a fost returnată câteva zile mai târziu Marinei SUA.
Retorica recentă a lui Trump a oferit Chinei un motiv de îngrijorare: de la discuţia telefonică cu preşedinta Tsai, republicanul a criticat politicile valutare chineze şi fortificările militare ale insulelor artificiale construite de regimul comunist în Marea Chinei de Sud. În plus, Trump a pus sub semnul întrebării angajamentul Washingtonului faţă de politica „O singură Chină” şi a înfuriat Beijingul când a sugerat că drona subacvatică confiscată a fost “furată” de o navă chineză.