Dionis Cenuşă: România poate implementa eficient o „diplomaţie a vaccinului” în Moldova, contribuind la diminuarea influenţei ruseşti
alte articole
În Republica Moldova poate fi observată o competiţie, deocamdată ascunsă, dar şi inegală, între „diplomaţiile vaccinului” – derulată de România şi Rusia, notează politologul Dionis Cenuşă într-o analiză pentru IPN, citată de Radio Europa Liberă, menţionând că datorită conjuncturii politice favorabile din Moldova, România poate implementa o „diplomaţie a vaccinului” în mod eficient.
Potrivit analistului, în comparaţie cu poziţia pro-activă, cu rezultate palpabile, din partea Bucureştiului, reacţia Moscovei la pandemie în Moldova a fost mai tardivă, iar contribuţia net inferioară.
Mai mult, deşi Rusia foloseşte „diplomaţia vaccinului” la nivel global, urmărind ţinte controversate, nu există interes suficient sau potenţial vizibil pentru ca aceasta să fie aplicată, în mod fezabil, în Moldova.
„Asistenţa sanitară rusească, oferită din 2020 încoace, a fost infimă. Donaţiile de Sputnik V întârzie, chiar şi pentru necesităţile de vaccinare ale regiunii separatiste, în care staţionează forţe ruse...”, a adăugat acesta, precizând că în timp ce Moldova recepţionează donaţii de la România, platforma COVAX, inclusiv Emiratele Arabe, Rusia figurează deocamdată numai în promisiunile făcute de către Igor Dodon.
„Acest lucru nu înseamnă că autorităţile ruse nu urmăresc o “diplomaţie a vaccinului”, ci mai degrabă că întâmpină dificultăţi serioase din cauza extinderii peste capacităţile sale reale. În condiţiile în care Rusia şchiopătează, România poate articula o „diplomaţie a vaccinului” robustă, care, pe lângă creşterea popularităţii sale printre cetăţenii moldoveni, să contribuie la diminuarea influenţei ruseşti”, concluzionează Dionis Cenuşă.