Dionis Cenuşă: Interesul politico-electoral domină agenda Cabinetului Grosu

În situaţii de criză vii cu o armată de profesionişti, nu cu membri de partid. Profesionalismul trebuie să fie criteriul principal, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, politolog din R. Moldova
Dionis Cenuşă, politolog din R. Moldova (facebooc.com)

Premierul desemnat Igor Grosu şi preşedintele Maia Sandu au nevoie de un guvern verificat şi alcătuit din membri de partid sau foarte apropiaţi de PAS, constată politologul Dionis Cenuşă, dar cu toate acestea, în opinia acestuia, Andrei Năstase sau Igor Munteanu puteau fi incorporaţi în garnitură, întrucât Năstase a fost ministru de Interne, iar Munteanu a fost ambasador.

Expertul consideră că o compoziţie a Cabinetului Grosu doar din membri PAS este problematică, deoarece Parlamentul nu este unul monocolor, iar pe lângă partide cu probleme grave de integritate există şi Platforma DA.

Chiar dacă obiectivul reformelor este clar specificat de Grosu, interesul politico-electoral domină agenda acestuia, a adăugat analistul, menţionând că aducerea tehnocraţilor, dar şi specialiştilor din rândul forţelor politice integre din Parlament, ar fi fost o decizie înţeleaptă.

„În situaţii de criză vii cu o armată de profesionişti, nu cu membri de partid. Profesionalismul trebuie să fie criteriul principal. Urmează de văzut dacă PSRM şi alţii vor fi gata să accepte garnitura propusă de Igor Grosu sau vor cere schimbări”, a conchis Dionis Cenuşă.

Guvernul Grosu va fi votat cu toate contradicţiile existente azi în Parlament, crede analistul Anatol Ţăranu, întrucât majoritatea deputaţilor nu-şi doresc alegeri parlamentare anticipate, iar nevotarea guvernului propus de candidatul desemnat înseamnă, cu o probabilitate de aproape sută la sută, alegeri anticipate.

Echipa guvernamentală prezentată de premierul desemnat Igor Grosu e aproape identică cu cea propusă anterior de Natalia Gavriliţa, iar votul parlamentului în chestiunea învestirii noului guvern urmează să aibă loc joi, 25 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe