Dionis Cenuşă: După traseismul politic din ultimele luni, cazul lui Gaţcan este ultima picătură. Partenerii externi trebuie să reacţioneze

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com/Expert-Grup)

În contextul evenimentelor din ultimele zile petrecute pe scena politică de la Chişinău, privind plecarea deputatului socialist Ştefan Gaţcan la Partidul Politic „Pro Moldova” urmată de sechestrarea acestuia şi depunerea unei cereri de renunţare la mandatul de deputat, politologul Dionis Cenuşă a punctat că deputaţii au ajuns să fie trataţi ca obiecte, nu ca aleşi ai poporului.

„Atât mituirea cât şi ʻsechestrareaʼ unui deputat este ilegală. De aceea, cei din Pro-Moldova trebuie verificaţi pentru a înţelege cum exact aceştia ʻprelucreazăʼ deputaţii şi ce fel de tehnici folosesc. Dacă conţin componenta criminală, atunci imunitatea lor trebuie ridicată, iar aceştia trebuie investigaţi penal.

De asemenea, Procuratura este obligată să investigheze cum Gaţcan a semnat cererea de renunţare la funcţia de deputat. Dacă a fost folosită orice fel de presiune, psihologică sau fizică, atunci deputaţii socialişti trebuie, de asemenea investigaţi”, se arată într-un mesaj al politologului de la Chişinău pe pagina sa de Facebook.

Totodată, acesta a ţinut să menţioneze că „Gaţcan spune că este bine şi sănătos cu familia”, deci, Candu şi alţi amici ai lui Plahotniuc aveau nevoie de Gaţcan cu orice preţ, iar toată această epopee în jurul lui Gaţcan arată cât de mult Candu şi Şor vor căderea Guvernului şi deposedarea de voturi a socialiştilor şi democraţilor.

„Guvernarea cu asemenea grupuri politice este un pericol, iar acest lucru trebuie înţeles de către Platforma DA şi PAS care deja este reticent. Aventurile cu crize politice pe timp de criză sanitară şi economică în devenire vin cu riscuri majore.

După traseismul politic din ultimele luni, cazul lui Gaţcan este, din punctul meu de vedere, ultima picătură. Delegaţia UE, Ambasada SUA şi Ambasada Marii Britanii trebuie să facă o declaraţie publică comună pe aceste cazuri şi să cheme la dialog politic. Nu este timp de ʻaşteptat şi urmăritʼ. Sunt necesare reacţii şi acţiuni concrete şi publice”, a concluzionat Cenuşă.