Din cauza consumului, broastele sunt pe cale de disparitie
Potrivit unui nou studiu, comertul global cu picioare de broasca pentru consum, le ameninta specia.
Cercetatorii internationali spun ca recoltarea globala si declinul populatiilor salbatice de broaste par sa urmeze acelasi model al exploatarilor peste masura a marilor si "reactia in lant” care urmeaza, aceea de colaps a pescariilor din intreaga lume.
Cercetatorii au cerut instituirea de certificate obligatorii pentru recoltarea broastelor, pentru a imbunatati monitorizarea si pentru a ajuta la dezvoltarea strategiilor durabile a recoltarii.
Ecologistul, si in acelasi timp conferentiarul Universitartii din Adelaide, Corey Bradshaw, ne spune ca picioarele de broasca nu mai sunt doar o delicatesa frantuzeasca.
"Picioarele de broasca au aparut pe meniul bufetelor din scolile europene, pe tarabele din piete si pe masa de cina a asiaticilor si la restaurantele din toata lumea”, a declarat profesorul Bradshaw.
"Amfibienii sunt deja cea mai amenintata specie si datorita bolilor, pierderii habitatului si a schimbarilor climatice — apetitul masiv al oamenilor pentru picioarele lor nu ajuta deloc.”
Comertul global anual cu broaste pentru consum uman a crescut in ultimii 20 de ani cu cel putin 200 de milioane, si poate peste 1 miliard de broaste sunt consumate in fiecare an. Doar o parte din comertul total este declarat.
Indonezia este de departe cel mai mai exportator de froaste, iar piata sa interna este de 2 pana la 7 ori mai mare decat cea externa.
"Piata mondiala a picioarelor de broaste a trecut de la recolta sezoniera pentru consumul local, la comertul international practicat tot timpul anului,” a aratat profesorul Bradshaw. "Dar recoltarea broastelor pare sa urmeze acelasi model cu cel al pescariilor — colapsuri locale initial in Europa si America de Nord, urmate de declinul populatiilor in India si Bangladesh si acum, probabil si in Indonezia.”
"Absenta datelor esentiale pentru monitorizarea si gestionarea recoltelor salbatice este o preocupare considerabila.”
De asemenea, echipa care s-a ocupat de studiu mai include cercetatori de la Universitatea Memorial din Newfoundland, Canada, Universitatea Nationala din Singapore si Universitatea Harvard. O lucrare despre acest studiu va fi publicata online in curand, in jurnalul Conservation Biology.