Diamantele care “detectează unde se află” ar putea înlocui GPS-ul
alte articole
Experţii de la compania Element Six din Oxfordshire, Marea Britanie, cercetează proprietăţile cristalelor care conţin un decalaj în structura atomică a diamantului, cunoscut sub numele de “nitrogen vacancy defect”.
Echipa de cercetători susţine că aceste diamante roşii create în laborator manifestă o sensibilitate deosebită la undele magnetice şi speră că într-o zi vor putea fi “reglate” pentru a indica locaţia lor pe globul pământesc prin citirea undelor magnetice venite de la Soare.
O astfel de inovaţie ar face inutilă utilizarea sistemului de navigaţie prin satelit (numit şi sistem de poziţionare globală prin satelit/GPS), în timp ce automobilele fără şofer ar putea deveni o realitate. În prezent, aceste diamante sunt capabile să detecteze automobile la o distanţă de 300 de metri.
“Dacă aveţi un dispozitiv care este capabil să simtă câmpurile magnetice înconjurătoare, atunci acesta va şti, de asemenea, unde se află”, a declarat conducătorul grupului de cercetare, Richard Bodkin.
“Aşadar, de îndată ce poţi încorpora toate aceste tehnologii într-un singur dispozitiv, nu există niciun motiv pentru care automobilele fără şofer să nu poată fi realizate”.
Cercetarea ar putea fi folosită şi pentru a înlocui senzorii RMN, o scanare medicală ce produce imagini detaliate din interiorul corpului uman folosind tehnologia rezonanţei magnetice nucleare.
Totuşi, pentru a se realiza aceste lucruri ar putea trece decenii, a avertizat echipa Element Six, deţinută în cea mai mare parte de gigantul în exploatarea diamantelor De Beers.
Compania se concentrează în prezent pe dezvoltarea de instrumente de tăiat pe bază de diamante pentru industria grea, cum ar fi biţi de foraj pentru companiile petroliere.