Diaconescu reaminteşte că Olanda aşteaptă de la Parlament o decizie de continuare a reformelor

Cristian Diaconescu (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.02.2012

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a reamintit joi la învestitura noului Guvern în Parlament, că Olanda a cerut României pentru aderarea la spaţiul Schengen o promisiune adoptată de Parlamentul României privind continuarea reformelor în justiţie.

“Probabil că nu parlamentarii sau membrii Guvernului sau demnitarii locali sunt foarte interesaţi de liberalizarea în spaţiul Scgengen a drepturilor românilor de a circula liber. Probabil că parlamentarii, probabil că membrii Guvernului, nu au, din acest punct de vedere, o astfel de apăsare. Dar românii care fac afaceri, comerţ, cei are au interese economice, de studii, sunt foarte interesaţi. Este un demers complicat care până acum a fost dus numai şi numai de Executiv. Haideţi împreună să facem dovada faptului că inclusiv Parlamentul înţelege acest comandament. Haideţi împreună să adoptăm o decizie unanimă în Parlamentul României privind, poate, cea mai sensibilă temă aflată în dezbatere şi în polemică, din păcate, cu un stat european. Continuarea reformei justiţiei, modernizarea ţării, combaterea corupţiei, să reprezinte o decizie a Parlamentului pe care să o adoptăm cât mai curând”, a spus el.

Diaconescu a precizat că o decizie comună a Parlamentului “va conta” pentru olandezi în decizia lor privind accesul României în spaţiul Schengen. “Nu este o propunere a mea, este o propunere venită exact din Parlamentul olandez. Haideţi să dăm acest semnal şi vă promitem, împreună cu domnii miniştri Orban şi Predoiu, că vom promova o astfel de decizie şi ea va conta în discuţia cu partenerii noştri. Poate să fie un semnal că, indiferent cine vine la guvernare, o anumită conscvenţă a statului român este remarcată”, a susţinut ministrul de Externe.

Raportul publicat miercuri de Comisia Europeană reprezintă "un pas înainte, dar e nevoie să fie realizat mai mult", a precizat Ambasada Olandei la Bucureşti într-un comunicat.

"Olanda va analiza acum cu atenţie rapoartele MCV ale Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria. Rapoartele oferă o vedere de ansamblu a ceea ce a fost realizat şi unde este necesar să fie făcut mai mult. Progresul este vizibil în ambele ţări, mai ales în România. În ceea ce priveşte România, Comisia Europeană raportează o îmbunătăţire a urmăririi în justiţie a cazurilor de corupţie la nivele mai înalt şi o legislaţie nouă referitoare la numirile pentru Înalta Curte. Dar Comisia Europeană trage şi concluzia că sunt necesare mai multe rezultate în combaterea corupţiei în cazuri legate de achiziţii publice", se arată în comunicatul Ambasadei.

Raportul va fi analizat de către Parlamentul olandez, iar Olanda aşteaptă şi raportul final din vară.

"Guvernul Olandei va înainta în curând ambele rapoarte (pentru România şi Bulgaria) Parlamentului. Poziţia Olandei este cunoscută. Olanda vrea să vadă două rapoarte pozitive consecutive care să indice un progres durabil şi ireversibil în combaterea corupţiei şi a crimei organizate. Vom vedea în luna iulie, în urma raportului complet al Comisiei Europene", precizează Ambasada.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor