Diaconescu a recunoscut că România are o reticenţă în ceea ce priveşte reacţia faţă de Siria

Epoch Times România
08.02.2012

Ministrul desemnat al afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a recunoscut miercuri că România are o reticenţă în ceea ce priveşte reacţia faţă de Siria, în replică la afirmaţiile lui Sever Voinescu, care a reproşat faptul că România nu e "mai vocală".

"Am sentimentul că există o anume reticenţă în reacţia diplomatică şi politică a României în legătură cu ceea ce se întâmplă în Siria. Nu cred că e corect. Ceea ce se întîmplă în Siria este inacceptabil după orice standard cu putinţă şi România trebuie să fie mai vocală în a condamna nu doar prin declaraţii. Văd că alte ţări fac şi gesturi diplomatice concrete, mă refer la retragerile de diplomaţi din ultimele două zile. Şi cred că România ar trebui să aibă o poziţie mult mai clară şi mult mai fermă în această chestiune”, a declarat deputatul PDL Sever Voinescu la audierile comisiilor de politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor.

Preşedintele UNPR, Cristian Diaconescu, propus pentru Externe, a recunoscut că există o anume reticenţă faţă de situaţia din Siria, dar a precizat că se lucrează la o reacţie. "Da, există o reticenţă. O recunosc eu, primul, ca să spun aşa. Da, există o reticenţă în ceea ce priveşte o reacţie faţă de Siria. Dar nu este de lungă durată şi lucrăm la dânsa. Problema cea mai delicată este poziţionarea faţă de foarte mulţi români, mulţi se află în Homs. Mulţi au cerut ajutor, posibiltăţile de intervenţie sunt limitate", a precizat Cristian Diaconescu.

Ministerul Afacerilor Externe a recomandat, luni, cetăţenilor români să evite călătoriile în Siria, iar celor care se află deja pe teritoriul sirian să-l părăsească cât mai curând posibil prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale. Avertismentul a venit ca urmare a deteriorării situaţiei de securitate din Siria în ultimele zile.

Statele Unite şi-au închis luni ambasada din Siria şi şi-au retras tot personalul diplomatic rămas în ţară, după ce guvernul de la Damasc a refuzat să ia măsuri pentru consolidarea securităţii.

La rândul lor, Italia şi statele din Golf şi-au rechemat ambasadorii din Siria, în timp ce ministrul turc de externe s-a dus la Washington pentru a discuta despre Siria şi Iran.

Singurii susţinători pe care pare să-i mai aibă Siria sunt Rusia şi China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor