Diaconescu, despre votul prin corespondenţă: Interesul a rămas, vom analiza modalitatea practică

Ministrul de Externe propus în Guvernul Ungureanu, Cristian Diaconescu, a afirmat miercuri că "interesul" pentru votul prin corespondenţă a rămas, dar este de analizat modalitatea de punere în practică.
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.02.2012

Ministrul de Externe propus în Guvernul Ungureanu, Cristian Diaconescu, a afirmat miercuri că "interesul" pentru votul prin corespondenţă a rămas, dar este de analizat modalitatea de punere în practică.

"Principiul ca atare funcţionează. Şi principiul reprezentării românilor care trăiesc în afara ţării este obligatoriu. Sunt elemente ce ţin de democraţia şi seriozitatea oricărui stat, nu numai european. Modalitatea de punere în practică o vom analiza, dar interesul a rămas, dorinţa de a avea un act normativ, de asemenea. Daţi-mi voie să avem un interval de timp în care să vedem cum o putem concretiza astfel încât să înlăture preocupările fie în ceea ce priveşte transparenţa, fie în ceea ce priveşte corectitudinea", a declarat Diaconescu.

El a fost întrebat dacă mai are timp până la alegeri. "datoria mea e să încerc", a răspuns ministrul propus.

Marko Bela a confirmat că UDMR nu e de acord cu impunerea votului prin corespondenţă, cu realizarea reorganizării administrative şi cu finalizarea legii sănătăţii în 2012, condiţii pentru susţinerea Coaliţiei, cu care partenerii au fost de acord, întrucât nu le-au menţionat în programul de guvernare.

Senatorul UDMR a fost solicitat să confirme dacă, aşa cum a relatat NewsIn marţi seară, printre condiţiile puse de Uniune în schimbul susţinerii Cabinetului Ungureanu au figurat asigurarea că legea votului prin corespondenţă ori reorganizarea administrativă nu se vor pune în practică în 2012.

„Nici anul acesta, nici în perspectivă eu nu susţin şi n-aş susţine votul prin corespondenţă, sincer. Sunt foarte mulţi cărora nu le va place acest lucru. Într-o situaţie când, într-adevăr, avem milioane de cetăţeni care lucrează în afară eu nu cred că trebuie să decidă soarta Parlamentului şi a societăţii cei care nu trăiesc aici, în România”, a spus Marko.

El a punctat că cei care trăiesc în străinătate nu au plecat de plăcere, dar totuşi nu pot fi ei cei care să încline balanţa. Marko a subliniat că este perfect de acord ca cei din afară să-şi exercite dreptul de vot. „Dar nu să forţăm lucrurile. Votul prin corespondenţă ar fi aşa ceva. Nici eu personal, dar nici UDMR nu poate fi de acord cu acest proiect. Deci nu se pune problema votului prin corespondenţă pentru anul acesta”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor