Diaconescu nu a semnat contractul de privatizare a Oltchim, spune că actele nu au fost completate
alte articole
Dan Diaconescu a anunţat că nu a semnat contractul de privatizare a Oltchim, precizând că acesta nu este complet şi că guvernul "vrea să tragă de timp cu semnarea".
"Guvernul a făcut încă o supriză neplăcuta poporului...Contractul nu are numele meu, ci e cu puncte puncte, lipseşte avizul de noxe şi cel de la Consiliul Concurenţei. Guvernul vrea să tragă de timp cu semnarea", a spus Diaconescu
Dan Diaconescu a sosit luni, la ora 10: 00, la sediul Ministerului Economiei, şi a declarat că este pregătit să semneze contractul de vânzare - cumpărare a acţiunilor Oltchim deţinute de stat, dar că totul e "să vrea şi Guvernul".
"În ultimele zile, nimeni nu mai vorbeşte de combinat, se pare că doar noi mai suntem interesaţi de redeschiderea combinatului, de locurile de muncă, de plata salariilor. Serviciile secrete ne urmăresc de câteva zile. Cel care a câştigat privatizarea e ameninţat de guvernanţi cu închisoarea. Noi vrem să plătim astăzi salariile. Eu vreau să semnez, să vedem dacă vrea şi Guvernul", a spus Diaconescu.
Acesta a declarat că ar dori să semneze chiar luni contractul, însă sunt câteva clauze legate de Consiliul Concurenţei. De asemenea, Diaconescu a spus că acest contract are câteva mii de pagini, urmând să fie citit de avocaţii săi.
Diaconescu a mai precizat că are informaţii potrivit cărora, la licitaţia TAROM, la care intenţionează să participe, se doreşte interzicearea persoanelor fizice, însă acest lucru nu îl va face să se retragă.
Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat luni că nu există nicun motiv de întârziere pentru semnarea contractului de privatitare a Oltchim, precizând că acesta pregătit şi gata de semnat.
"Contractul este gata, e pregătit de semnat...Contractul e foarte simplu, a fost ataşat de mult caietului de sarcini, şi nu e niciun motiv de întârziere", a spus Vulpescu.
Potrivit acestuia, "dacă banii nu se plătesc, contractul nu se semnează. Pentru ca Dan Diaconescu să păstreze calitatea de adjudecatar, e foarte bine ca în timpul cel mai scurt să prezinte documente din care să rezulte că are la dispoziţie sumele necesare pentru a-şi duce la îndeplinire angajamentele asumate".
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru acţiunile deţinute de stat la Oltchim, acesta oferind cel mai mare preţ, de 203,149 milioane lei.
Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim.
Creanţele deţinute asupra combinatului de AVAS şi Electrica, care însumează circa 410 milioane euro, nu au fost vândute.
Oferta lui Dan Diaconescu pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim a fost în valoare de 203,149 milioane lei. Diaconescu nu a făcut nicio ofertă pentru creanţele AVAS şi Electrica asupra Oltchim.
Nemţii de la PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, au propus pentru cumpărarea în bloc a celor trei active, respectiv acţiunile deţinute de stat şi creanţele Electrica şi AVAS asupra companiei, suma de 13,443 milioane lei.
Omul de afaceri Ştefan Vuza a oferit, prin intermediul firmei Chimcomplex, 18,810 milioane lei pentru preluarea acţiunilor, iar pentru acţiunile Oltchim şi creanţa Electrica, suma oferită a fost de 221,476 milioane lei.
Totodată, pentru creanţa Electrica asupa companiei, preţul oferit prin prin intermediul firmei Chimcomplex a fost de 202,666 milioane lei.
De asemenea, Vuza a oferit prin Aisa Invest 30 milioane lei pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim.
Creanţele deţinute asupra companiei de AVAS şi Electrica însumează circa 410 milioane euro.
Privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea a fost amânată pentru 21 septembrie, după ce termenul iniţial fusese 18 septembrie. Decizia a fost luată după ce au fost depuse mai multe contestataţi în instanţă.