Ruşanu: Guvernul a greşit că nu a asigurat un capital de 40-50 milioane ca Oltchimul să funcţioneze

Epoch Times România
24.09.2012

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat luni la RFI că greşeala Guvernului prin Ministerul de Finanţe este că nu a asigurat un capital de lucru de 40-50 de milioane, ca Oltchimul să mai funcţioneze încă cinci-şase luni de zile, timp în care se putea asigura un investitor puternic.

În opinia lui Ruşanu, Dan Diaconescu, cel care a câştigat licitaţia pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea, nu va deveni proprietar la combinat. "Nu cred că domnul Dan Diaconescu va fi proprietar la Oltchim până la urmă şi nu cred că va putea să-şi asume această responsabilitate", spune vicepreşedintele PNL.

Dan Radu Ruşanu e de părere că "privatizarea Oltchimului nu poate fi realizată decât cu un investitor foarte puternic, care să-şi permită să achiziţioneze şi rafinăria de la Piteşti şi Arpechimul, pentru că altfel materiile prime nu pot să ajungă la Oltchim".

Întrebat de ce crede că nu a venit o astfel de ofertă, Ruşanu a răspuns: "Pentru că nu poate să vină o astfel de ofertă în trei luni de zile! Aici au fost anumite greşeli. O greşeală este poate a Guvernului, prin Ministerul de Finanţe şi altă greşeală este a sindicatelor".

"Greşeala Guvernului prin Ministerul de Finanţe este că nu a asigurat un capital de lucru de 40-50 de milioane, ca Oltchimul să mai funcţioneze încă cinci-şase luni de zile, timp în care se putea asigura un investitor puternic. Asta e prima greşeală, mare greşeală! A doua greşeală este a sindicatelor şi a oamenilor de acolo, care în clipa în care au trecut la proteste sindicale, orice investitor serios se sperie de acest lucru şi fuge", consideră senatorul PNL.

"Aceste două greşeli coroborate au făcut ca singurele oferte să fie PCC, care au de gând, evident, s-o desfiinţeze sau s-o închidă, s-o conserve sau în cel mai rău caz s-o taie, pentru a-şi proteja investiţia din Polonia, care este similară cu aceasta şi ar rămâne singurul actor pe piaţă. Al doilea este domnul Vuza, care nu ştiu câtă forţă financiară are ca să poată să asigure finanţarea acestui colos. A treia este domnul Dan Diaconescu, care este şi câştigătorul fără voia dânsului, cred că nu-şi dorea foarte mult să câştige. Şi atunci din cei trei aşa-zişi licitatori, nici unul nu este viabil", consideră liderul liberal.

Dan Radu Ruşanu mai spune că "probabil, domnul Dan Diaconescu nu a crezut că va câştiga licitaţia şi atunci ar fi fost fericit. Câştigând licitaţia, are o mare problemă. A jucat la cacealma şi a pierdut, probabil!".

"Aş ura succes, dacă se poate spune aşa, celor de la Oltchim şi domnului Dan Diaconescu, deşi eu personal nu cred că va reuşi vreodată să finanţeze combinatul Oltchim!", conchide vicepreşedintele PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor