Diaconescu: Moştenirea voluntarilor din Corpul Păcii trebuie valorificată
alte articole
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat joi, la sărbătorirea a 22 de ani de prezenţă a Corpului Păcii în România, că voluntarii americani au construit punţi ”extrem de solide” între cele două ţări, iar moştenirea lor trebuie valorificată.
”Ne bucură foarte mult gândul la punţile extrem de solide construite între popoarele noastre, inclusiv ca rezultat al activităţii voluntarilor Peace Corps, dar mă întristează totodată să realizăm că această frumoasă ceremonie atât de frumos realizată marchează în avans sfârşitul prezenţei Peace Corps în România. Aţi venit într-o ţară pustiită de regimul comunist, care abia începea să-şi croiască drumul înapoi sau înainte, către o lume a principiilor şi a valorilor şi lăsaţi în urmă un stat ancorat ferm şi ireversibil în comunitatea vestică, un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice şi al UE”, a spus Diaconescu, în discursul său.
”În ultimii 22 de ani această nepreţuită şi asiduă muncă a contribuit semnificativ la intensificarea schimburilor culturale bilaterale. Pe măsură ce finalul misiunii voastre aici se apropie nu putem decât să spera că în calitate de foşti voluntari (...) fiecare dintre cei care a descoperit unicitatea acestei frumoase ţări va deveni ambasador al României în lume în anii care urmează”, a subliniat Cristian Diaconescu, menţionând sprijinul important acordat de voluntarii Peace Corps comunităţilor locale.
”Vă pot asigura că ajutorul, îndrumarea şi fidelitatea dvs ca prieteni au fost înţelese şi continuate ca atare. Cu adevărat o lecţie de generozitate şi de profund angajament faţă de valorile nu numai ale Peace Corps, dar şi ale unei umanităţi de multe ori încercate, iar aceste valori au inspirat şi au inspirat în continuare multe generaţii de tineri cu care aţi lucrat. Este acum de datoria noastră că moştenirea pe care o lăsaţi în urmă va fi în mod adecvat şi pe deplin valorificată. Atât SUA, cât şi România preţuiesc şi sprijină activ voluntariatul şi sunt încrezător că spiritul generozităţii îi va inspira în acţiunile lor pe toţi cei pe care i-aţi cunoscut şi cu care aţi lucrat de-a lungul misiunii voastre aici”, a conchis consilierul prezidenţial.
Evenimentul organizat de Ambasada SUA a reprezentant un tribut adus celor peste 1.200 de voluntari care au activat în România, comunităţilor care i-au găzduit, partenerilor acestora şi celor care au fost alături de Corpul Păcii de-a lungul celor 22 de ani de activitate în România.
Corpul Păcii îşi va încheia activitatea în România în august 2013.
Corpul Păcii a fost înfiinţat în 1961, la iniţiativa preşedintelui John F. Kennedy pentru promovarea păcii mondiale şi a prieteniei între ţări.