Corlăţean a discutat cu Grâşcenko despre reluarea activităţii Comisiei pentru minorităţi
alte articole
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a avut joi o întrevedere bilaterală cu omologul ucrainean, Kostiantin Grâşcenko, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU, şeful diplomaţiei aducând în discuţie reluarea activităţii Comisiei Mixte Interguvernamentale pe problemele minorităţilor.
Şefii celor două diplomaţii au abordat aspecte ale agendei bilaterale, precum şi relaţiile Ucrainei cu UE şi NATO, potrivit unui comunicat al MAE.
Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii cu privire la modalităţile de consolidare şi intensificare a agendei de lucru româno-ucrainene în vederea identificării soluţiilor reciproc acceptabile pentru dinamizarea relaţiilor bilaterale, inclusiv prin promovarea unei agende de contacte politico-diplomatice substanţiale în cursul anului 2013. Totodată, Titus Corlăţean a adresat omologului său invitaţia de a efectua o vizită oficială în Romania.
Ambii oficiali au exprimat interesul pentru completarea cadrului juridic bilateral, în măsură să susţină dezvoltarea cooperării sectoriale dintre România şi Ucraina. Partea română a subliniat dorinţa pentru finalizarea, cât mai curând posibil, a negocierilor la Acordul interguvernamental de mic trafic la frontieră.
Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat oportunitatea consolidării dimensiunii economice a relaţiilor bilaterale, evocând nivelul apreciabil al volumului schimburilor comerciale bilaterale dintre România şi Ucraina, ce a marcat un vârf pentru ultimii 20 de ani (peste 2 miliarde de dolari în 2011).
Şeful diplomaţiei române a readus în atenţia părţii ucrainene propunerea de reluare a activităţii Comisiei Mixte Interguvernamentale în problemele minorităţilor naţionale, creată în baza Tratatului bilateral de bună-vecinătate din 1997.
În ceea ce priveşte cooperarea Ucrainei cu UE şi NATO, Titus Corlăţean a reconfirmat susţinerea României pentru parcursul european al Ucrainei, cu accentuarea rolului unei implementări consecvente a reformelor, deschiderea pentru împărtăşirea experienţei de aderare a României la UE, susţinerea unei relaţii pragmatice NATO-Ucraina şi disponibilitate pentru a oferi asistenţa necesară derulării procesului de reforme interne.
Ministrul de externe a confirmat sprijinul României pentru exercitarea de către Ucraina a preşedinţiei OSCE, în cursul anului 2013.