Dezvoltatorii turnului de birouri Cathedral Plaza, puşi sub urmărire penală
alte articole
Dezvoltatorii Cathedral Plaza, firma Millenium Building Developement, cât şi grupul britanic Willbrook Construct SRL din care aceasta face parte au fost puşi sub urmărire penală de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului , notează b365.ro. Motivul este executarea lucrărilor de construcţie fără a deţine autorizaţie de construcţie pentru turnul de birouri, care a fost anulată irevocabil de către Curtea de Apel Suceava, prin decizia nr. 1989/2010.
Astfel, au fost puşi sub urmărire penală Ioan Sassu de la Millenium Building Development, Moise Dragoş de la Willbrook Construct SRL, cât şi constructorul clădirii, firma S.C. Bog'Art S.R.L şi reprezentantul acesteia, Sorin Greu.
Perioada analizată de autorităţi vizează lucrările realizate între 10 şi 21 noiembrie 2010, făcute după anularea autorizaţiei emise nelegal de Primarul Sectorului , relevă comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB).
De curând, au fost invitaţi la audieri reprezentanţii ARCB, în calitate de parte vătămată, ca urmare a punerii în executare a acestei sentinţe penale definitive, nr. 487/2012, a Judecătoriei Sectorului 1, pronunţată în dosarul nr.16747/299/2011.
“Sperăm într-un demers legal, coerent şi într-un termen rezonabil, care să fie un exemplu pentru alte încercări de încălcare a legii construcţiilor, astfel încât să se realizeze funcţia educativă a sancţiunii penale”, a precizat Gabriel Popa, secretarul ARCB.
Încă din luna septembrie tribunalul Dâmboviţa a decis, la cererea ARCB, demolarea turnului de birouri de lângă Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. În motivarea sentinţei tribunalului se arată că "decizia de desfiinţare a construcţiei reprezintă o măsură de legalitate, de aplicare a principiului 'ceea ce este nul nu produce efecte".
Totodată, de reţinut este faptul că "autorităţile publice sunt obligate să respecte legea, să restabilească ordinea de drept perturbată prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru înlăturarea consecinţelor materiale produse" şi că "desfiinţarea acestei construcţii reprezintă pe de o parte aplicarea principiului legalităţii iar pe de altă parte singura posibilitate a înlăturării afectării drepturilor şi intereselor reclamanţilor".
La 27 aprilie anul curent, Judecătoria Sectorului 1 decidea "Conform art 278 ind 1 alin 8 lit b Cpp admite în parte plângerile conexe formulate de petentele Arhiepiscopia Romano-Catolice Bucureşti şi Primăria Municipiului Bucureşti. Desfiinţează în parte rezoluţia nr. 1951/P/2009 din 02.02.2011 a Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti , în ceea ce priveşte soluţia de netrimitere în judecată a intimaţilor SC Millenium Building Developement SRL, Sasu Eremia Ovidiu Ioan în calitate de reprezentant al SC Millenium Building Developement SRL, S.C. Bog'Art S.R.L, Greu Sorin în calitate de reprezentant al S.C. Bog'Art S.R.L, SC Willbrook Construct SRL, Moise Dragoş în calitate de reprezentant al SC Willbrook Construct SRL, sub aspectul infracţiunii prev de art. 24 alin 1 lit. b Lg 50/1991 cu privire la faptele din perioada 10.11.2010-21.11.2010. Trimite cauza procurorului în vederea începerii urmăririi penale faţă de aceşti intimaţi sub aspectul infracţiunii anterior menţionată. Menţine celelalte dispoziţii ale rezoluţiei atacate. Conform art 192 Cpp cheltuielile judiciare avansate rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 27.04.2012".
La construirea clădirii Cathedral Plaza a fost folosit beton de calitate inferioară
O expertiză tehnică realizată în septembrie chiar de proiectantul clădirii, citată de ARCB, relevă că la construcţia turnului s-a folosit beton de o calitate inferioară, lucru ce "reprezintă o abatere foarte gravă deoarece stâlpii parterului susţin o clădire de 18 etaje cu o suprafaţă totală de 24.000 mp. şi o greutate de cca 30.000 de tone." Expertiza mai notează şi alte lacune ce ridică semne de întrebare asupra rezistenţei clădirii.
Clădirea "este periculoasă pentru vecinătăţi şi vieţile bucureştenilor, fiindcă a fost ridicat în grabă, folosindu-se materiale de calitate inferioară faţă de ceea ce prevedea caietul de sarcini şi nu au existat lucrări de conservare în cei 2 ani de suspendare a autorizaţiei, fiind expus coroziunii şi intemperiilor de tot felul, iar execuţia a avut multe lacune", relevă comunicatul ARCB.
Astfel, după reluarea lucrărilor în septembrie 2009, ISC nu şi-a asumat riscul participării la controlul lucrărilor ajunse în faze determinante, motivaţia fiind rezultată chiar din concluziile “Expertizei tehnice pentru reluarea execuţiei" întocmită de proiectantul structurii clădirii:
- "(...) în cei doi ani de zile de la emiterea sentinţei de suspendare a lucrărilor (10.07.2007 – septembrie 2009, n.n.) construcţia a fost expusă acţiunilor mediului înconjurător, fără ca vreo măsură de conservare să fie pusă în aplicare" (pag 5, cap. Istoric din raport),
- „Problemele apărute pe parcursul execuţiei: unele abateri de execuţie dincolo de toleranţele admise, cu precădere la verticalitatea profilelor metalice din infrastructură, implicit şi a piloţilor; lipsa de aprovizionare cu diametrul de armături prevăzut în proiect, înlocuite cu alte tipuri de bare, montarea incorectă a unor armături; segregarea betonului; fisuri în planşee; lungimi insuficiente de suprapunere a armăturilor, ancorare necorespunzătoare; probleme de continuitate în zona rosturilor de turnare (pag 30, pct 5.3. din raport),
- "(...) dintr-o eroare de comandă, în stâlpii BAR ai parterului a fost turnat beton clasa C20/25 în loc de C32/40" (pag. 34 din raport).
Turnarea stâlpilor de rezistenţă BAR ai parterului cu un beton de o clasă inferioară C20/25 faţă de propunerea din proiect reprezintă o abatere foarte gravă deoarece stâlpii parterului susţin o clădire de 18 etaje cu o suprafaţă totală de 24.000 mp. şi o greutate de cca 30.000 de tone.
-"(...) încercările realizate de SC IMCOM SRL (laborator de încercări) pe betonul pus în operă au confirmat calitatea inferioară a betonului pus în operă, clasa de beton fiind inferioară celei prescrise", astfel încât „se pune problema neasigurării valorii coeficienţilor de siguranţă pe care s-a contat în cadrul calculelor de dimensionare a acestor stâlpi" (pag 35 din raport);
- "(...) se pot observa zone incorect turnate din planşeul de peste subsol. Armăturile şi profilele metalice din capitel nu sunt înglobate în planşeu, o parte din armături sunt îndoite sau chiar rupte, profilele metalice şi armăturile prezintă semne de coroziune" (pag 42).
De asemenea, potrivit rapoartelor ştiinţifice („Cercetări asupra vibraţiilor în centrul istoric al Bucureştiului", realizate în perioada 23.07 – 10.08.2007 de Observatorul de seismologie A. Bina din Italia; Raportul din 11 – 12.09.2007 al companiei americane Emanuel Necula Consulting Engineers şi SC B&J Servproiect SRL din Bucureşti), clădirea de birouri Cathedral Plaza prezintă, în caz de cutremur, un pericol foarte grav pentru Catedrala Sf. Iosif, din cauza vibraţiilor transmise, în raport de natura solului, materialele de construcţie şi vechimea Catedralei."