Millenniun Building Development: Decizia CEDO nu are efecte asupra construcţiei Cathedral Plaza

Epoch Times România
15.05.2012

Dezvoltatorul Millenniun Building Development (MBD) consideră că decizia CEDO de respingere a acţiunilor referitoare la Cathedral Plaza nu are efecte asupra dreptului de proprietate al MBD asupra construcţiei şi nu poate justifica ori legaliza nicio măsură administrativă asupra clădirii.

 

Potrivit unui comunicat de presă al dezvoltatorului transmis, marţi, AGERPRES, MBD a demarat procedurile de sesizare a Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru a atrage atenţia asupra "tendinţei de nesocotire a dreptului său de proprietate" şi consideră că decizia CEDO "nu obligă în niciun fel instanţele din România să pronunţe hotărâri defavorabile proiectului şi nici nu validează vreuna dintre pretenţiile Arhiepiscopiei Romano-Catolice".

"Demersul în faţa CEDO nu poate fi denaturat şi considerat ca fiind unul de "punere de presiune" asupra justiţiei din România. Respingerea acestor cereri - pe aspecte formale - nu poate influenţa cursul justiţiei în numeroasele cauze iniţiate de Arhiepiscopia Romano-Catolică, aflate pe rolul instanţelor româneşti", se arată în comunicatul citat.

MBD precizează că va continua să îşi apere drepturile dobândite în mod legal, în toate cele peste 16 conflicte judiciare pornite de Arhiepiscopia Romano-Catolică împotriva proiectului imobiliar.

"Nu vom înceta să amintim că acest proiect s-a bucurat până la un punct de sprijinul entuziast al Arhiepiscopiei", menţionează sursa citată.

Millenniun Building Development îşi manifestă deopotrivă surprinderea faţă de declaraţia avocatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Ofelia Bîrsan, privind o posibilă demolare a clădirii, "susţinere contrară cursului procedurilor judiciare aflate în prezent pe rolul instanţelor româneşti".

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB) a salutat, luni, decizia CEDO din 10 aprilie 2012 prin care au fost respinse acţiunile dezvoltatorului Cathedral Plaza, Millennium Building Development SRL (MBD), împotriva statului român.

"Acum, după ce şi această încercare a Millenium Building Development a fost zădărnicită, aşteptăm cu încredere o decizie a Justiţiei din România prin care să se dispună dezasamblarea acestei clădiri ilegale şi periculoase din vecinătatea Catedralei Sf. Iosif, justiţia fiind eliberată de presiunea artificială pusă pe umerii ei şi ai autorităţilor Statului Român de interesele beneficiarului", a declarat preotul Gabriel Popa, secretar al ARCB, citat într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Litigiul cu Millennium Building Development a început în aprilie 2006, fiind strămutat de patru ori la cererea acestei firme şi a fost soluţionat în favoarea ARCB de Tribunalul Dâmboviţa iar apoi în favoarea firmei Millennium Building de Curtea de Apel Ploieşti.

Prin decizia irevocabilă din 3 noiembrie 2010 a Curţii de Apel Suceava, lucrările la Cathedral Plaza au fost declarate ilegale.

Ulterior, investitorii de la Millenium Building Development au declarat însă că turnul de birouri nu va fi demolat pentru că lucrările au fost definitivate, au deja primii chiriaşi şi clădirea a intrat în circuitul civil.

În ianuarie 2012, Compania Millennium Building a dat în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul deciziei Curţii de Apel Suceava care a avut ca efect anularea autorizaţiei de construcţie a "Cathedral Plaza".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor