Dezvoltatorul Cathedral Plaza a dat în judecată România la CEDO

Epoch Times România
21.01.2012

Dezvoltatorul clădirii Cathedral Plaza din Capitală, Millennium Building Development, a dat în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), ca urmare a deciziilor Curţii de Apel Suceava care au avut ca efect anularea autorizaţiei de construcţie a imobilului.

Potrivit reprezentanţilor Millennium Building Development, în plângerea şi solicitarea de soluţionare în procedura de urgenţă, se menţionează că deciziile Curţii de Apel Suceava "violează Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată şi consfinţeşte dreptul la un proces echitabil".

Millennium arată, în plângerea înaintată la CEDO, că a construit clădirea de 18 etaje de lângă Catedrala Sf. Iosif în baza unei autorizaţii de construcţie valabile, confirmată printr-o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă.

"Amintim că proiectul Cathedral Plaza a fost autorizat de către Primăria Sectorului 1 la 24 februarie 2006, iar construcţia clădirii a început în martie 2006. După derularea mai multor proceduri în instanţe referitoare la valabilitatea autorizaţiei de construcţie obţinută de Millenium, Curtea de Apel Ploieşti a respins, pe 25 iunie 2009, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, cererea Arhiepiscopului romano-catolic de la Catedrala Sf. Iosif de anulare a autorizaţiei de construcţie. Ca urmare, lucrările de construcţie la proiectul Cathedral Plaza au fost finalizate în octombrie 2010", precizează reprezentanţii dezvoltatorului.

Cu toate acestea, spun cei de la Millennium, arhiepiscopul romano-catolic a formulat o cerere de revizuire a deciziei instanţei de la Ploieşti, care era definitivă şi irevocabilă. În mod cu totul surprinzător, Curtea de Apel Suceava a nesocotit ceea ce, conform legii române, constituie o decizia definitivă şi irevocabilă şi a anulat autorizaţia de construcţie a clădirii. Cererea formulată de Millenium pentru anularea acestei decizii a Curţii de Apel Suceava a fost respinsă de aceeaşi Curte de Apel Suceava pe 11 Iulie 2011.

"Anularea autorizaţiei de construcţie după ce clădirea a fost finalizată echivalează cu exproprierea imobilului care a fost construit în baza unei autorizaţii valide, lucru confirmat printr-o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă. Această imixtiune în drepturile de proprietate privată nu se întemeiază pe interesul general sau public, ci pe o dispută sterilă referitoare la autoritatea competentă să emită autorizaţia de construcţie si pe interpretarea unor legi incoerente. Printre autorităţile publice care şi-au dat iniţial acordul cu privire la eliberarea autorizaţiei de construcţie şi au considerat că edificarea acestui imobil este în acord cu interesul public, se număra primarul Sectorului 1, primarul general al Capitalei, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ministrul Culturii şi ministrul Transporturilor", susţin reprezentanţii dezvoltatorului.

Clădirea Cathedral Plaza este motivul unui scandal vechi de câţiva ani între Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi Millennium Building Development.

Proiectul de construcţie a Cathedral Plaza a început în 1998 pentru o clădire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, având 18 etaje, parter şi patru niveluri subterane.

Controversele legate de clădire au apărut după ce arhiepiscopul Ioan Robu, care îşi dăduse iniţial acordul pentru proiect, a anunţat că nu mai este de acord cu acesta. Începând cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a trimis numeroase scrisori şi a făcut diverse sesizări către organele în măsură să oprească această construcţie.

La începutul lunii octombrie 2009, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat că instituţia pe care o conduce are o culpă acumulată în timp, ca urmare a cedării la presiuni, cel mai relevant exemplu fiind Cathedral Plaza, clădire a cărei construire nu ar fi fost posibilă fără insistenţele arhiepiscopului Ioan Robu.

Demnitarul a reamintit atunci că, în mandatul de ministru al lui Ion Caramitru, Arhiepiscopul insista pentru construirea clădirii de lângă Catedrala Sf. Iosif, iar acum cere cu aceeaşi insistenţă dărâmarea ei. Paleologu mai spunea că nu înţelege atitudinea unui om care a semnat acordul de construire şi care acum aruncă piatra în actualul ministru al Culturii. "La vremea când se decidea avizul de construire a clădirii, eu eram la studii. Arhiepiscopul a semnat acordul de construire, într-o scrisoare adresată ministrului Culturii de atunci, Ion Caramitru. Asta, însă, nu absolvă statul de responsabilitate", a explicat, pentru NewsIn, Paleologu.

Potrivit reprezentanţilor dezvoltatorului, forma actuală a construcţiei Cathedral Plaza se datorează chiar arhiepiscopului, care a agreat şi chiar a lăudat soluţia arhitecturală aleasă în urma solicitărilor sale imperative.

La 28 octombrie 2010, a fost încheiat procesul-verbal de recepţie a clădirii Cathedral Plaza, imobilul intrând astfel în domeniul public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor