Dezertările din armata siriană subminează regimul
alte articole
Valul dezertărilor din armata siriană continuă. Mai mulţi militari, printre care un general şi numeroşi ofiţeri de rang înalt ai forţelor armate siriene, au fugit refugiindu-se în Turcia. Fuga a numeroşi generali, dezertările continue şi luptele care au ajuns până la Damasc şi Alepo, ajuta la ridicarea moralului rebelilor, notează ziarul ABC.
Un grup numeros, peste zece soldaţi ai lui Bashar al Assad plănuiau de mult să fugă şi să ia cu iei un tanc de asalt. Se aflau cantonaţi într-o clădire a serviciilor secrete interne din oraşul Al Qusayr, de pe acoperişul căruia lunetiştii trăgeau în populaţie. Dar comandantul regimentului i-a prins în flagrant. I-a arestat pe dezertori, care se află acum la închisoare, potrivit informaţiilor opoziţiei. Un soldat s-a ucis pe loc după ce a aflat că planul le-a fost dejucat. Dezertările, în creştere, dau speranţe opoziţiei care le consideră un indiciu că incertitudinea se instalează în rândurile duşmane, mai ales în rândul trupelor regulate, care de un an nu şi-au mai văzut familiile şi încep să aibă probleme de conştiinţă.
'Am aflat că un tanc a deschis focul la Hama, oraşul meu natal şi mi-a ucis familia. Cum credeţi că puteam face acelaşi lucru aici, la Al Qusayr şi să trag în populaţie?', ar fi spus un dezertor magistraţilor care l-au audiat, povestesc membri ai opoziţiei. În pofida entuziasmului rezistenţei, dezertările nu sunt masive dar relevante, în aceste momente în care Al Assad începe să se simtă încolţit. 'Mulţi soldaţi se întreabă ce se petrece, având în vedere că televiziunea de stat a renunţat să mai tacă cu privire la existenţa unui război, informând cu ample detalii despre atentatul care a avut loc în capitală şi de intrarea trupelor Armatei de Eliberare Siriene (ALS). A fost un şoc psihologic impresionant', spune un opozant.
Evoluţia evenimentelor ar putea precipita decizia unor soldaţi care încep să devină conştienţi de gravitatea luptelor de la Alepo şi Damasc, principalele două oraşe ale ţării, pe lângă ecourile unei posibile înţelegeri a lui Assad şi familiei sale de a fugi din ţară, în baza afirmaţiilor făcute de ambasadorul rus în Franţa, Alexander Orlov. Liga Arabă sprijină, la rândul său, ideea de a i se oferi 'o ieşire sigură' din ţară preşedintelui, dacă renunţă la putere. 'Avem grijă să-i ţinem cât mai bine informaţi pentru a putea lua repede o decizie', spune Muaftar, membru al ALS.
Dezertările unui alt grup de soldaţi guvernamentali a provocat haosul la o închisoare centrală din Homs săptămâna trecută, potrivit activiştilor din zonă, unde peste 300 de deţinuţi mulţi dintre ei arestaţi în reprimarea regimului împotriva insurecţiei, au declanşat o revoltă. Patru deţinuţi au murit. 'Există puţină informaţie despre ceea ce s-a întâmplat. Ne temeam de un masacru precum cel care a avut loc la Sidnaya, în 2008', explică un alt opozant.
Închisoarea centrală din Homs, oraş devenit bastion al rezistenţei şi care a plătit un preţ mare pentru asta, este înconjurată de o mie de soldaţi ai regimului şi a fost asaltată luna trecută de trupele ALS, dar care nu au putut să pătrundă în această fortăreaţă. Generalul dezertor Abdelrazak Aslan a confirmat televiziunii Al Jazyra că peste 200.000 de persoane au fost arestate de la declanşarea insurgenţei. Potrivit France Presse, doi generali au trecut marţi frontiera cu Turcia, ceea ce ridică la 27 numărul ofiţerilor superiori care au trecut în cealaltă tabără.