Turcia, pregătită să intervină în Siria
alte articole
Conflictul din Siria a provocat o acutizare a unei vechi probleme din regiune. Kurzii sirieni au luat sub control nord-estul Siriei, cu ajutorul conaţionalilor din Irak şi a combatanţilor din Partidul Muncitoresc din Kurdistan, cu sediul în Turcia. Drept replică, Ankara a început să pregătească o intervenţie armată în ţara vecină, pentru a slăbi poziţiile separatiştilor kurzi, notează cotidianul rus Kommersant.
De confruntarea dintre regimul lui Bashar al-Assad şi separatiştii kurzi au profitat separatiştii kurzi, care şi-au inteţit activitatea nu doar în Siria, ci şi în Irak şi Turcia. În timp ce atenţia lumii întregi a fost aţintită în ultima săptămână asupra luptelor de la Damasc, kurzii sirieni au luat sub control mai multe oraşe din nord-estul Siriei, fără a întâmpina vreo opoziţie din partea trupelor guvernamentale.
Cu o săptămână înainte de aceasta, cele două forţe politico-militare principale ale kurzilor - Consiliul Naţional Kurd şi partidul 'Uniunea Democratică' - s-au reunit într-un bloc comun: Consiliul Suprem Kurd. Acordul în acest sens a fost semnat la Erbil, centrul administrativ al Kurdistanului irakian, unde de la începutul conflictului din Siria s-au refugiat circa 10.000 de kurzi sirieni. 'Ne-am unit forţele şi au construit casa kurdă comună', a declarat la acea dată liderul kurzilor irakieni, Masoud Barzani.
Pe teritoriul Kurdistanului irakian există o tabără de antrenament pentru soldaţii kurzi care la începutul revoltelor au dezertat din armata guvernamentală siriană. Detaşamente armate, formate în principal din kurzi instruiţi în Irak, s-au infiltrat săptămâna trecută în nord-estul Siriei.
Drept replică, Ankara a declarat 'Uniunea Democratică' şi alte structuri ale kurzilor sirieni ramuri ale organizaţiei teroriste PKK, cu care Turcia luptă deja de peste un sfert de secol, iar premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că îşi revendică dreptul unei intervenţii militare pe teritoriul Siriei, pentru a-i urmări pe combatanţii kurzi. Erdogan l-a acuzat pe Bashar al-Assad de faptul că acesta 'a transmis intenţionat cinci provincii sub controlul kurzilor'.
Înainte, autorităţile turce semnalau prezenţa de combatanţi PKK doar în Irakul vecin, unde desfăşurau în mod regulat operaţiuni militare. Despre faptul că o asemenea problemă ar exista şi în Siria la Ankara s-a vorbit acum pentru prima dată. Potrivit mass-media turce, joi a avut loc pe marginea acestui subiect o reuniune de urgenţă a unor înalţi oficiali militari şi civili ai Turciei: se presupune că la reuniune s-a discutat despre pregătirea unei operaţiuni a armatei turce împotriva separatiştilor kurzi de pe teritoriul Siriei.
În opinia experţilor, Turcia, a cărei conducere s-a pronunţat deschis împotriva regimului Bashar al-Assad şi a găzduit pe teritoriul său Consiliul Naţional Sirian, ar putea deveni o verigă de legătură între opoziţia siriană şi cea mai mare minoritate din Siria - kurzii (23 de milioane sau 9% din populaţie) şi să-i convingă pe aceştia din urmă să treacă de partea revoluţiei. Cu toate acestea, potrivit Kommersant, principalele organizaţii kurde din Siria nu-şi leagă viitorul de Consiliul Naţional Sirian, ci visează, cu ajutorul tovarăşilor de idei din Irak şi Turcia, să proclame, pe teritoriul Siriei, Kurdistanul de Vest autonom, cu capitala la Afrin.
Indiferent cum se va încheia criza siriană, kurzii au reuşit deja să-şi consolideze forţele şi poziţiile, atât în confruntarea cu regimul lui Bashar al-Assad, cât şi în războiul împotriva autorităţilor turce.