Dezbatere ICR: "Cum trebuie condamnat comunismul?". Vladimir Tismăneanu: "Gafele si aberaţiile se ţin lanţ"
alte articole
Institutul Cultural Român şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc organizează miercuri dezbaterea cu tema "Cum trebuie condamnat comunismul?". Vladimir Tismăneanu critică această iniţiativă şi readuce în discuţie decizia CNSAS conform căreia preşedintele ICR a dat note informative sub numele de cod Horia, fără a fi însă colaborator al Securităţii.
La discuţii vor participa directorul ICR Andrei Marga, Andrei Muraru, Secretar al Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, Dinu Zamfirescu, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi istoricul Marius Oprea. Au fost invitaţi la dezbatere Crin Antonescu, Victor Ponta, Emil Constantinescu şi Zoe Petre.
Înainte de această dezbatere, va avea loc ceremonia de semnare a unui acord de parteneriat între Institutul Cultural Român şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului.
Evenimentul va avea loc miercuri, 16 ianuarie, la ora 14.30, în sala de festivităţi a ICR (Aleea Alexandru, nr.38).
"Normalitatea toxică: Sursa Horia condamnă comunismul"
Scriitorul Vladimir Tismăneanu, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a criticat luni demersul noii conduceri a ICR pe site-ul hydepark.ro, într-un articol intitulat "Normalitatea toxică: Sursa Horia condamnă comunismul".
"... Gafele şi aberaţiile se ţin lanţ. Iată că acum se anunţă, cu maximă pompă şi solemnitate, lansarea parteneriatului dintre ICR şi IICCMER, în vederea unei condamnări veritabile, nu specioase, a dictaturii comuniste. Orice persoană căreia îi pasă de adevărul istoric nu poate decât să se bucure că demersul atât de necesar al confruntării cu trecutul totalitar continuă. Totuşi, ne putem întreba dacă tocmai sursa Horia, a.k.a. preşedintele ICR, autorul de note informative pentru Securitate Andrei Marga, este persoana potrivită pentru a gira un asemenea demers. Este vorba despre un incontestabil conflict de interese. Dl. Marga nu a făcut până în prezent absolut nimic care să sugereze vreo pasiune (ştiinţifică şi/sau etică) pentru acest subiect. Aş zice dimpotrivă..., scrie Vladimir Tismăneanu.
"Chiar este nevoie ca demersul vital al confruntării cu trecutul traumatic să fie viciat prin includerea sursei "Horia" în el? De ce nu şi a lui Felix? Ori, chiar mai amuzant, a lui Sorin Roşca Stănescu?", conchide Vladimir Tismăneanu.
Mircea Marian (EVZ): "O discretă reevaluare a comunismului?"
Şi editorialistul EVZ Mircea Marian critică iniţiativa ICR, într-un text publicat marţi:
"Nu ştiu ce pretexte vor găsi invitaţii lui Marga - în primul rând Ponta şi Antonescu. Înţeleg însă ce stă în spatele acestei tentative de rescriere a istoriei: dorinţa de revanşă a unora ca Iliescu şi Voiculescu. Au trecut şase ani de la discursul ţinut de Băsescu în plenul Parlamentului – poate vă mai amintiţi ce circ a organizat PRM, asistat de PSD şi PNL - şi este clar că toţi turnătorii supăraţi că li s-au scos la iveală dosarele vor să se răzbune.Nu m-ar mira ca, având sprijinul intelectualilor de casă ai Antenei 3, să asistăm la o discretă reevaluare a comunismului. Ceva în genul: „A fost rău, dar...” ... Şi urmează o lungă listă de elogii aduse ceauşismului: s-au construit blocuri pentru popor, naţionalismul era naţionalism (ungurii nu îndrăzneau să facă scandal) ş.a.m.d."
Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 decembrie: "Unii dintre participanţi n-au fost chiar departe de regimul comunist"
Se anunţă cu solemnitate lansarea parteneriatului ICR - IICCMER, în vederea unei condamnări veritabile, nu specioase, a dictaturii comuniste. Orice persoană căreia îi pasă de adevărul istoric nu poate decât să se bucure că demersul atât de necesar al confruntării cu trecutul totalitar continuă. Totuşi, ne putem întreba dacă tocmai sursa Horia, preşedintele ICR, autorul de note informative pentru Securitate Andrei Marga, este persoana potrivită pentru a gira un asemenea demers.
Ideea în sine este binevenită, însă la dezbatere ar fi trebuit să participe multe alte persoane, este de părere Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 decembrie.
"Iniţiativa pare lăudabilă. Însă cred că trebuia invitată întreaga societate civilă implicată în lupta anticomunistă şi neocomunistă, de după 1989. Există asociaţii care au o continuitate în acest domeniu, cum ar fi Societatea Timişoara, a deţinuţilor politici sau Asociaţia Deportaţilor, care însumează ani grei de temniţă comunistă. N-aş vrea să fiu rău, dar dacă tot sunt la putere PSD şi PNL, trebuia invitat şi Ion Iliescu, să-şi spună părerea", a declarat marţi Doru Mărieş pentru Epoch Times.
Reprezentantul revoluţionarilor afirmă că unii dintre participanţi sau dintre cei care au fost invitaţi la dezbaterea de miercuri "n-au fost chiar departe de regimul comunist".
"Să vedem dacă mâine Crin Antonescu se va detaşa, cel puţin la nivelul discursului, de unii participanţi care n-au fost chiar departe de regimul comunist. Şi mă refer la Andrei Marga, Zoe Petre, dar şi la Emil Constantinescu. Sper totodată ca istoricii Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu să-şi păstreze linia dur anti-comunistă pe care au avut-o de-a lungul anilor", a mai precizat Doru Mărieş pentru Epoch Times.
Oprea: S-au făcut peste 400 de plângeri penale la care s-a dat NUP
Marius Oprea, directorul Departamentului Investigaţii Speciale din Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a criticat faptul că până acum cele peste 400 de plângeri penale depuse împotriva celor suspectaţi de implicare în crimele din perioada comunismului au rămas fără rezultat.
"Noi la institut ne ocupăm de investigarea crimelor din perioada comunistă şi încercăm să-i găsim pe făptuitori care ar trebui pedepsiţi. Am făcut demersuri pentru pedepsirea făptaşilor, dar au fost blocate. Am făcut peste 400 de plângeri penale, dar s-a dat NUP (n.r. neînceperea urmăririi penale)", a declarat, pentru Epoch Times, Marius Oprea.
Întrebat de ce se organizează acum o dezbatere despre condamnarea comunismului, Oprea a afirmat că momentul a fost ales pentru că miercuri urmează să se încheie un protocol de colaborare cu ICR pentru organizarea de expoziţii în străinătate.
"Cei de la ICR au capacitatea logistică să organizeze expoziţii în străinătate referitoare la condamnarea comunismului. Cred că ar trebui prezentată adevărata faţă a comunismului în cei 50 de ani de teroare. Am găsit deschidere la cei de la ICR, din punct de vedere financiar, ca filialele lor din afara ţării să găzduiască expoziţiile noastre", a precizat Marius Oprea.