Cazul IICCMER: „Concluziile Corpului de Control al Primului Ministru reprezintă o denaturare flagrantă a activităţii Institutului”

Mihail Neamţu la inaugurarea "Iniţiativei Civice de Centru Dreapta" (ICCD), condusă de Mihai Răzvan Ungureanu (MRU)
Mihail Neamţu la inaugurarea "Iniţiativei Civice de Centru Dreapta" (ICCD), condusă de Mihai Răzvan Ungureanu (MRU) (Epoch Times România)

Conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc IICCMER respinge toate acuzaţiile reprezentanţilor Corpului de Control al Primului Ministru considerând că acestea sunt o manevră de calomniere şi denaturare a activităţii profesorilor Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir, în calitate de Preşedinte al Consiliului Ştiinţific (CS) respectiv Preşedinte Executiv, precum şi a membrilor Comitetului Director al IICCMER în perioada amintită. Conform unui comunicat al IICCMER, concluziile Corpului de Control al Primului Ministru(CC al PM) reprezintă o denaturare flagrantă a activităţii conducerii IICCMER în perioada martie 2010 – mai 2012.

Deşi, conform propriilor noastre informaţii, Raportul Corpului de Control al PM a fost finalizat cel puţin acum două luni (fără ca el să fie pus la dispoziţia noastră în pofida solicitărilor formulate în scris pe baza legii privind accesul la informaţia publică), el a fost făcut public doar în aceste zile, îndreptăţindu-ne să credem că este vorba de o instrumentare politică în moment de apogeu al campaniei electorale. Toate acţiunile la care face referire acest document – ca şi raportul pe care îl invocă – au fost realizate în îndeplinirea obiectivelor legale ale IICCMER. CC al PM transformă activitatea ştiinţifică desfăşurată în perioada martie 2010 – mai 2012 în infracţiune penală”, se spune în replica trimisă presei de Institut.

În opinia cercetătorilor, concluziile Corpului de Control conţin minciuni flagrante:

1. Precum în toate instituţiile cu profil ştiinţific şi cultural, alocarea sumelor în IICCMER s-a făcut pe baza de proiecte aprobate de Comitetul Director al institutului. La fel a procedat conducerea IICCMER şi în cazul deplasării în România a membrilor Consiliului Ştiinţific, aplicând o recomandare din aprilie 2010 a SGG (invocată de CC al PM), conform căreia decontarea cheltuielilor pentru întrunirea Consiliului Ştiinţific al IICCMER să nu se facă din articolul bugetar deplasări. În consecinţă, conducerea IICCMER a decis realizarea unor proiecte care să îi implice pe membrii Consiliului Ştiinţific şi care să ofere totodată ocazia consultării simultane a acestora legat de planul de activitate anual al IICCMER în perioada implicării membrilor CS în cadrul proiectelor sus menţionate. Cheltuielile de deplasare a membrilor CS au fost decontate în baza activităţii lor în cadrul acestor proiecte.

Precizăm că, în perioada martie 2010 – mai 2012, SGG, principalul ordonator de credit al IICCMER, a auditat de trei ori activitatea IICCMER, inclusiv în februarie 2012 pentru întreaga perioada de până atunci. SGG nu a semnalat în concluziile sale acoperirea cheltuielilor CS drept ilegală sau neconformă cu legislaţia de funcţionare a IICCMER.

CC al PM a avut la dispoziţie atât hotărârea SGG legată de activitatea CS cât şi raportul mai sus amintit al CC al SGG, dar a preferat să le ignore oferind o interpretare de factură calomnioasă a acestei activităţi a IICCMER.

2. Preşedintele Consiliului Ştiinţific, prin statut, pe baza HG 134/2010, este numit de Primul Ministru. IICCMER sau Guvernul României, ca instituţie tutelară, nu realizează un contract de muncă cu Preşedintele Consiliului Ştiinţific, el fiind neremunerat.

Conducerea IICCMER a decis, pe baza activităţii IICCMER şi prin prevederile din HG 134/2010 (Art 4^1(3)/(4)/(5)) privind responsabilităţile Preşedintelui CS, să aloce un număr de telefon pentru profesorul Vladimir Tismăneanu pentru a menţine un contact permanent cu conducerea şi cercetătorii IICCMER în vederea realizării agendei de activitate anuală. Precizăm că deciziile Preşedintelui CS, conform HG 134/2010, au impact direct asupra agendei de proiecte a institutului şi a implementării acesteia, prin urmare acesta având dreptul la facilităţi similare precum personalul contractual.

Cheltuielile de cazare în perioada şederii în România au fost decontate în baza unui proiect ce prevedea atât evaluarea şi realizarea proiectelor IICCMER cât şi activitatea de promovare a activităţii IICCMER de către Preşedintele Consiliului Ştiinţific în baza prevederilor HG 134/2010. Activitatea profesorului Tismăneanu în perioada călătoriilor în România poate fi dovedită prin programul zilnic al acestuia în săptămânile respective. Acest program (rapoartele conexate nr. 1486/10.08.2012) a fost pus la dispoziţia CC al PM, care a preferat sa îl ignore.

Precizăm că CC al PM a avut la dispoziţie o raportare detaliată a activităţilor membrilor Consiliului Ştiinţific în cadrul proiectelor în care au fost implicaţi (rapoarte scrise – vezi de exemplu paginile 20-22 din raportul de activitate din 2010 şi pagina 92 din Raportul de activitate 2011 precum şi rapoartele conexate nr. 1487/10.08.2012, materiale promoţionale, reacţii în presă, înregistrări audio/videi, fotografii). Aceştia le-au ignorat în realizarea raportării.

Precizăm că întreaga activitate a IICCMER, a membrilor conducerii şi a angajaţilor a fost publică şi total transparentă. Toate activităţile aprobate în cadrul Comitetului Director şi desfăşurate de institut se pot regăsi pe site-ul instituţiei atât ca prezentare cât şi ca raportare odată cu încheierea acţiunilor culturale în cauză.

3. Conferinţele în străinătate ale angajaţilor IICCMER au fost parte integrantă a strategiei conducerii IICCMER de a promova pe plan internaţional activitatea individuală şi instituţională a institutului, precum şi realizarea unor parteneriate, formale sau informale, cu instituţii de cercetare din alte ţări.

Conferinţele au avut ca scop şi promovarea unor proiecte anume construite de conducerea IICCMER pentru spaţiul internaţional de studiu al comunismului: de exemplu, anuarul internaţional History of Communism in Europe

Deplasările în străinătate s-au realizat legal şi au fost alocate echilibrat, atât pe criterii ştiinţifice cât şi cu scopul de a încuraja iniţiativele individuale ale cercetătorilor. Majoritatea angajaţilor IICCMER a beneficiat de acestea, inclusiv membri ai actualei conduceri a institutului. Toţi cercetătorii IICCMER, indiferent de funcţie, care au solicitat finanţare pentru participarea la conferinţe internaţionale au primit, în urma unei deciziilor Comitetului Director şi în limita posibilităţilor financiare, fonduri pentru astfel de deplasări.

Precizăm că CC al PM dezinformează cu bună ştiinţă publicul românesc. Scrisorile sau e-mailurile de invitaţie la conferinţe şi referatele de deplasare aferente precizează foarte clar tipurile de cheltuieli acoperite de instituţiile gazdă şi de IICCMER precum şi perioada pentru fiecare tip de cheltuială. În toate cazurile amintite de comunicatul CC al PM, cheltuielile acoperite de IICCMER au fost specifice şi au acoperit o perioadă bine delimitată. În cazul în care instituţia gazdă a acoperit anumite cheltuieli acestea sunt specificate pentru o perioadă menţionată foarte clar. Ele nu se suprapun cu cheltuielile acoperite de IICCMER.

CC al PM generalizează cu rea voinţă, dezinformând publicul şi calomniind reprezentanţi ai fostei conduceri legat de modul de realizare al deplasărilor în străinătate.

4. CC al PM minte flagrant când acuză fosta conducere de nerealizare a proiectelor din planul anual de activitate. Rapoartele de activitate pe anii 2010 şi 2011, care pot fi găsite pe site-ul IICCMER, detaliază în mod concludent şi pertinent câte şi ce proiecte au fost finalizate de către institut în anii în cauză.

Considerăm scandalos că o instituţie de audit îşi arogă dreptul de a evalua activitatea ştiinţifică a unei conduceri validate epistemic naţional şi internaţional.

Remarcăm totodată că marea majoritate a proiectelor implementate de actuala conducere IICCMER sunt proiecte concepute şi aprobate pe bugetul din 2012 de fosta conducere a institutului. În mare parte, activitatea actuală a IICCMER reprezintă finalizarea proiectelor demarate în perioada mandatului nostru, pe care noi nu am mai reuşit să le ducem la bun sfârşit din cauza demiterii din funcţiile executive a profesorilor Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir de către premierul Ponta.

Pe parcursul intervalului martie 2010 – mai 2012 instituţia nu a acţionat în niciun fel partizan, onorând, în acelaşi timp, prin campanii educaţionale memoria victimelor regimului comunist. IICCMER a continuat eforturile de arheologie contemporană (forensică), a elaborat materiale documentând abuzurile împotriva drepturilor omului, prezentând organelor abilitate elementele necesare încadrării juridice şi a promovat o legislaţie care să faciliteze judecarea crimelor şi abuzurilor săvârşite în perioada comunistă.

5. Corectura volumului Dr. Raluca Grosescu în vederea publicării a făcut parte din iniţiativa conducerii IICCMER de a susţine parţial publicarea la edituri internaţionale importante, în limbi de circulaţie mondială, cercetarea angajaţilor şi partenerilor IICCMER. În cadrul aceleiaşi iniţiative ICCMER a demarat proiectul anuarului internaţional History of Communism in Europe şi proiectul realizării unei cărţi în limba engleză bazate pe cele două volume publicate la editura Polirom despre politica pronatalistă a regimului comunist. Precizăm că alocarea fondurilor pentru respectivul document a fost realizată de actuala conducere a IICCMER.

Observăm că CC al PM face o gravă confuzie între publicarea online pe site-ul unei universităţi a tezei de doctorat (procedură standard) şi publicarea, la peste un an, a unui text modificat şi revizuit al tezei sub forma de volum la o prestigioasă editură universitară. Conform acestui corp de audit nu ar mai fi posibilă transformarea unei teze de doctorat în carte.

Negăm aşadar în totalitate acuzaţiile CC al PM. Comunicatul CC al PM reprezintă un caz scandalos de politizare a unei instituţii publice. Documentul în cauză conţine denaturări flagrante ale faptelor şi a realităţii, singurul său scop fiind unul electoral şi de denigrare publică a profesorilor Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir precum şi a fostei conduceri a IICCMER”.

Comunicatul IICCMER este semnat de membri ai conducerii Institutului în perioada martie 2010 – mai 2012:

Vladimir Tismăneanu, Preşedinte al Consiliului Ştiinţific

Ioan Stanomir, Preşedinte Executiv

Mihail Neamţu, Director Ştiinţific (martie 2010 – 15 septembrie 2011)

Cristian Vasile, Director Ştiinţific (septembrie 2011-mai 2012)

Bogdan C. Iacob, Secretar al Consiliului Ştiinţific

Raluca Grosescu, Director Departament Politici Publice şi Parteneriate (aprilie 2010 – iulie 2012)

Adrian Cioflâncă, Director Departament de cercetare „Societate, economie, instituţii” (aprilie 2010-26 martie 2012)

Damiana Oţoiu, Director Departament de cercetare „Exil şi minorităţi”

Angelo Mitchievici, Director Departament de cercetare „Ideologie şi cultură”

Marius Stan, Redactor şef „History of Communism in Europe” şi Director Departament

de cercetare „Societate, economie, instituţii” (29 martie 2010-24 iulie 2012)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne