Agricultorii vor subvenţii mai mari

Ana Chitoroagă
22.03.2012

Agricultorii din Moldova beneficiază de subvenţii insuficiente, au declarat fermierii reuniţi, la Chişinău, pentru a discuta despre problemele din sectorul în care activează.

În acest context, fermierii solicită Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor majorarea subvenţiilor şi spun că fondul de aproape 400 de milioane de lei este prea mic pentru a dezvolta sistemul agricol din ţară. Totodată aceştia spun că statul trebuie să depună mai mult efort pentru stimularea tinerilor fermieri, inclusiv prin finanţări.

Producătorii agricoli, care sunt şi membri ai Federaţiei Naţionale a Agricultorilor, au analizat rezultatele obţinute în 2011 şi au planificat activităţile pentru acest an. Astfel ei au vorbit şi despre pierderile pe care le vor înregistra după seceta şi îngheţurile din această iarnă, precum şi din cauza scumpirii carburanţilor.

În acest sens, directorul executiv al Federaţiei Agricultorilor, Aurelia Bondari a declarat că "anul 2011 se caracterizează prin a fi unul anevoios, prin faptul că politica de subvenţionare a fost una care a fost tărăgănată în deciziile cele mai importante privind mărimea fondului de subvenţionare şi desigur că asta a stagnat investiţiile în sector pentru 2011. Preţurile în creştere la carburanţi a fost o altă lovitură pentru agricultori" .

Totodată, unii agricultori şi-au exprimat nemulţumirile faţă de actuala formă de finanţare şi au propus să fie subvenţionaţi la hectar şi nu în funcţie de investiţiile făcute.

"Trebuie primită o lege care să convină la toţi şi să nu fie probleme. Acum, cei care au bani şi s-au dezvoltat până acum au acces la subvenţionare, însă cel care este începător nu are acces, pentru că nu are sursele depline", a menţionat Mihai Ivanov, producător agricol Făleşti, relatează Publika.TV.

În contextul celor expuse, viceministrul Agriculturii, Viorel Guţu, a precizat: "Reieşind din bugetul pe care ni-l permitem, considerăm subvenţionarea la hectar ineficientă. Cele 100 sau 200 de lei nu vor stimula investiţii în sere ferme, ele vor stimula culturi extensive, vorbim de cereale, culturi tehnice".

Precizăm că, din cauza secetei din toamna trecută şi a îngheţurilor din această iarnă, recolta de grâu alimentar va fi mai mică, fapt ce va determina o scumpire a produsului cu cel puţin 10 la sută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor