Germania vrea să renunţe la combustibilii fosili

Ioana Statescu
20.01.2013

Germania are în plan, până în 2050, eliminarea combustibililor fosili şi înlocuirea acestora cu surse regenerabile. Iniţiativa se bucură atât de sprijinul a peste două treimi din germani, cât şi de susţinerea venită din partea Partidului Verde din Germania, Partidul Social Democrat, Partidul Democraţia Liberă şi de Uniunea Creştin Democrată a Angelei Merkel.

Cunoscut sub denumirea de Energiewende (wende, care înseamnă întoarcere, se referă la revoluţia paşnică care a culminat cu sfârşitul Războiului Rece), planul Germaniei este văzut de investitorii privaţi din sectorul energiei regenerabile drept o revoluţie verde.

Guvernul oferă stimulente financiare producătorilor de energie regenerabilă şi le permite în acelaşi timp să îşi cumpere electricitatea la preţuri reduse. Rainer Baake, directorul Agora Energiewende, consideră că Germania este unică în acest sens, deoarece „aproape 50% din capacitatea instalată de energie regenerabilă se află în mâinile cetăţenilor normali şi a fermierilor“, transmite Capital.ro.

Cu toate acestea, dezvoltarea energiei verzi din Germania a condus la o creştere a costurilor pentru consumatori. Preţul electricităţii a crescut cu peste 66% după ce a intrat în vigoare Legea Energiei Regenerabile din Germania în 2000.

Investiţia Germaniei într-o reţea inteligentă, de peste 25 miliarde de dolari, ar putea constitui cheia pentru a integra energia regenerabilă în reţeaua energetică a ţării. Potrivit unui raport Reuters, soluţia crucială pe care o oferă aceste reţele inteligente este dată de mijloacele de control a tensiunii fluctuante captate în sezoanele cu vreme variabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor