Detectoare de minciuni cu inteligenţă artificială vor fi testate pe aeroporturi europene

. (pixabay)
Andrei Popescu
05.11.2018

Câteva aeroporturi europene vor amplasa un detector de minciuni care are la bază inteligenţă artificială (AI) la punctele de frontieră, pentru a testa noua tehnologie, potrivit CNN.

Când un pasager se apropie de punctul vamal, acestuia i se va pune o serie de întrebări de către un “vameş virtual”, care va folosi o inteligenţă artificială pentru a monitoriza faţa persoanei cu scopul de a determina rapid dacă aceasta minte, relatează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Vameşul virtual (avatar) va deveni “mai sceptic” şi îşi va schimba tonul vocii în cazul în care consideră că o persoană a minţit. Persoanele suspecte vor fi deferite unui vameş uman, iar persoanele considerate oneste de avatar pot trece mai departe, a declarat Keeley Crockett de la Universitatea Metropolitană din Manchester, Marea Britanie, care a fost implicată în proiect.

“[Avatarul] va cere persoanei să îşi confirme numele, vârsta şi data naşterii, şi apoi îi va pune diverse întrebări, despre scopul vizitei şi cine finanţează călătoria”, a precizat Crockett, potrivit CNN.

Proiectul are o valoare iniţială de 5,1 milioane de dolari (4,5 milioane de euro) şi va începe să fie testat pe aeroporturi din Grecia, Letonia şi Ungaria pentru pasagerii care călătoresc în afara Uniunii Europene.

Tehnologia a fost testată doar pe 32 de persoane până acum şi, totuşi, oamenii de ştiinţă din spatele proiectului care implică Inteligenţa Artificială speră să obţină o rată de succes de 85%. Anterior, algoritmii pentru recunoaştere facială au dat dovadă de rate mai ridicate de eroare în cazul femeilor şi a persoanelor cu tenul mai închis, după ce un studiu realizat de MIT la începutul acestui an a descoperit acelaşi lucru în tehnologia similară dezvoltată de Microsoft şi IBM.

“Nu cred că poţi avea un sistem exact 100%”, a declarat Crockett, adăugând că sistemul ar trebui să fie mai precis pe măsură ce mai mulţi pasageri trec prin algoritm.

Sistemul va fi monitorizat de vameşi umani, care pot vedea rezultatele testelor AI efectuate asupra fiecărui pasager.

Doar pasagerii care îşi vor da consimţământul vor fi expuşi la noua tehnologie în perioada testărilor. Formularele privind consimţământul sunt disponibile pasagerilor la aeroporturi.

Sistemul “va colecta date care depăşesc nivelul biometric şi ajung în planul biomarkerelor pentru înşelăciune”, a afirmat coordonatorul de proiect George Boultadakis, de la European Dynamics, o companie din Luxemburg care oferă servicii privind tehnologia informaţiei.

Într-un mediu în care giganţii hi-tech au dat dovadă că nu au scrupule în ceea ce priveşte securitatea informaţiilor sau a vieţii private a clienţilor lor, rămâne de văzut care va fi reacţia generală faţă de utilizarea inteligenţei artificiale pentru a detecta mincinoşii din aeroporturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor