Hackeri obţin planurile unor centrale nucleare şi închisori din Franţa

Hackerii au accesat documente confidenţiale cu privire la centrale nucleare şi închisori în urma unui atac cibernetic asupra unei companii franceze, conform informaţiilor apărute în presă. O parte din date au fost descoperite pe un server închiriat în Germania.
(Getty Images)
Andrei Popescu
04.11.2018

Mii de documente sensibile legate de centrale nucleare, închisori şi reţele de linii de tramvai au fost furate de pe serverele unei companii franceze într-un atac cibernetic, potrivit relatărilor apărute vineri în presa germană şi franceză.

Datele accesate ilegal de la compania franceză Ingerop în luna iunie au totalizat peste 65 GB, precizează reţeaua germană de televiziune NDR, publicaţia germană Süddeutsche Zeitung şi publicaţia franceză Le Monde.

O purtătoare de cuvânt a Ingerop, citată de NDR, a declarat că peste 11.000 de documente din cel puţin 12 proiecte au fost furate de hackeri. Aparent, documentele includ planuri care arată poziţiile prevăzute în proiect ale camerelor video ale unei închisori franceze de înaltă securitate, informaţii privind un depozit proiectat pentru deşeuri nucleare, în nord-estul Franţei şi informaţii personale privind peste 1.000 de angajaţi ai Ingerop, potrivit Deutsche Welle.

Aparent, unele dintre documente aveau legătură cu centrala nucleară Fessenheim de la graniţa dintre Franţa şi Germania.

Ingerop a declarat că nu toate planurile au fost realizate, adăugând că i-a informat pe clienţii afectaţi şi a aplicat măsuri de securitate nespecificate.

Investigatorii au descoperit unele dintre informaţiile furate de la Ingerop pe un server închiriat în oraşul german vestic Dortmund, conform rapoartelor.

În ultimele luni, compania franceză a fost ţinta unui val de critici din partea activiştilor anti-nucleari din Franţa şi Germania pentru implicarea sa în planificarea unui depozit subteran de deşeuri nucleare în Lorraine, programat să fie construit în următorii câţiva ani. Dacă va fi construit, depozitul se va afla la doar 125 km de graniţa germană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor