Deputaţii moldoveni renunţă la modificarea Codului Audiovizualului după ce jurnaliştii iau atitudine

Autorii proiectului de modificare a Codului Audiovizualului din Republica Moldova, s-au răzgândit. După ce Corina Fusu, deputat PL, a postat proiectul pe pagina sa de facebook, imediat după şedinţa comisiei mass-media, autorii proiectului au făcut un pas înapoi. De asemenea, reacţiile din partea jurnaliştilor, nu s-au lăsat aşteptate.
(Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Maria Maevschi
05.04.2015

Autorii proiectului de modificare a Codului Audiovizualului din Republica Moldova, s-au răzgândit. După ce Corina Fusu, deputat PL, a postat proiectul pe pagina sa de facebook, imediat după şedinţa comisiei mass-media, autorii proiectului au făcut un pas înapoi. De asemenea, reacţiile din partea jurnaliştilor, nu s-au lăsat aşteptate.

„Graţie faptului că acest proiect a fost făcut public, după ce l-am scanat, l-am plasat pe facebook şi am atenţionat jurnaliştii, pentru că am lucrat şi eu în această meserie deloc uşoară şi foarte responsabilă, graţie faptului că jurnaliştii au ştiut să se solidarizeze, autorii proiectului au făcut un pas înapoi. Mai întâi s-a amânat şedinţa de la 8:30, apoi s-a contramandat”, a subliniat Corina Fusu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Acest proiect nu a descurajat deloc instituţiile media, din contra, tot mai multe organizaţii se mobilizează deoarece se încearcă limitarea libertăţii de exprimare. Alarma şi agitaţia jurnaliştilor i-a făcut pe legislatori să se răzgândească, amânând adoptarea acestui proiect de lege. Ba chiar s-au arătat dispuşi să renunţe la acele amendamente, referitoare la restricţionarea activităţii mass-media.

„În calitate de autor, şi voi propune şi altor autori, şi comisiei, suntem gata să renunţăm la toate acele articole care au stârnit mai multe controverse şi care poate ar trebui dezbătute mai îndelungat. Declar oficial, ne retragem acele propuneri legate de moderare, de surse, pentru a ne consulta public şi împreună cu dvs. să identificăm o variantă de compromis”, a declarat deputatul PD, Sergiu Sârbu.

Un alt amendament din acest proiect, ar fi divulgarea obligatorie a surselor de informare, aceasta fiind, de fapt, şi o încălcare gravă a drepturilor omului.

„Prin aceasta se încalcă o normă internaţională cu privire la nedivulgarea sursei de informare. Foarte mulţi jurnalişti din lumea întreagă au câştigat la CEDO, atunci când nu au dorit să divulge sursa de informare”, a menţionat deputatul PL, Corina Fusu.

Liberalii mai sunt de părere că se încearcă transformarea instituţiilor media în instrumente de propagandă, iar Asociaţia patronatelor din audiovizual au elaborat un comunicat de presă, potrivit căruia, prevederile acestui proiect de lege sunt considerate anti-constituţionale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor