Şeful SRI: Rusia induce un climat de instabilitate. Ne întoarcem în logica raporturilor specifice Războiului Rece

Eduard Hellvig 24 martie 2015
Eduard Hellvig 24 martie 2015 (Epoch Times România)

În cadrul unui interviu acordat Agerpres, directorul SRI Eduard Hellvig a criticat anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia subliniind că acţiunile Kremlinului induc un climat de instabilitate şi determină o logică a raporturilor internaţionale specifice Războiului Rece.

"Decizia Kremlinului de a retrasa arbitrar şi unilateral graniţele Europei, prin anexarea Crimeei, cu încălcarea suveranităţii Ucrainei, precum şi a tuturor tratatelor asumate în timp de partea rusă, a provocat cea mai serioasă criză de securitate din spaţiul euro-atlantic de la sfârşitul Războiului Rece. În mod evident, acţiunile Federaţiei Ruse induc un climat de instabilitate şi ne împing înapoi în logica raporturilor internaţionale specifice Războiului Rece", a declarat Eduard Hellvig.

În opinia şefului SRI, conflictul din estul Ucrainei nu reprezintă în prezent o ameninţare militară iminentă şi directă pentru ţara noastră, riscul fiind un conflict îngheţat de tipul celui din Transnistria.

"Direcţia spre care se îndreaptă criza ucraineană - "o nouă Transnistrie la Marea Neagră" - este o perspectivă sumbră, pe care nu ne-o dorim. De aceea, ne preocupă în mod deosebit riscul adâncirii într-o spirală a tensiunii în zona Mării Negre şi consecinţele pentru România ale posibilei reveniri a Rusiei la Gurile Dunării. Pe fond, aş dori să subliniez că profilul strategic al României şi rolul său în arhitectura de securitate sunt bine conturate, ca membru important al unor structuri politico-economice şi politico-militare puternice (UE şi NATO) şi ca partener strategic al SUA, în măsură să asigure securitatea naţională în actualul context tensionat", a precizat noul şef al SRI.

Deşi susţine că sunt puţin probabile acţiuni agresive, sub formă de "război hibrid", Eduard Hellvig nu exclude însă demonstraţii de forţă şi provocări din partea Rusiei, spre exemplu încălcări ale spaţiului aerian naţional sau acţiuni de spionaj asupra exerciţiilor aliate în Marea Neagră.

"Actuala criză din Ucraina afectează interesele strategice ale României în regiune, în ansamblul lor - şi mă gândesc la chestiunea securizării frontierelor UE şi NATO, europenizarea Republicii Moldova, situaţia românilor din Ucraina, democratizarea regiunii extinse a Mării Negre şi asigurarea securităţii energetice", a mai afirmat şeful SRI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne