Deputaţii dau undă verde proiectului vizând stoparea risipei alimentare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat o lege îndelung aşteptată de societatea civilă, legea vizând stopare risipei alimentare.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
18.10.2016

Deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege vizând reducerea risipei alimentare. Proiectul, ce va deveni act normativ imediat după promulgarea de către preşedintele Iohannis şi publicarea în Monitorul Oficial, prevede vânzarea la preţ redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare, şi impune sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru agenţii economici care încalcă prevederile respectivei legi, relatează Hotnews.

Camera Deputaţilor a fost for decizional pe acest proiect.

Reamintim că proiectul de lege vizând reducerea risipei alimentare a fost iniţiat de un grup de 52 de deputaţi PNL, UDMR, minorităţi şi neafiliaţi şi s-a bucurat de o puternică susţinere din partea societăţii civile, care a făcut presiuni pentru adoptarea sa, după ce propunerea legislativă a fost respinsă de Senat.

Cu o zi înainte de vot, un grup de peste 32 de ONG-uri a lansat un apel către deputaţi, cerându-le să fie prezenţi mâine în Parlament în vederea întrunirii cvorumului necesar şi aprobării unui proiect de lege ce ar putea stopa risipa alimentară din România. Apelul este lansat în condiţiile în care săptămâna trecută votul pe această lege a fost amânat din lipsă de cvorum.

Revenind la proiectul de lege, acesta stabileşte definiţia risipei alimentare ca situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse, şi stipulează ca operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă acţiuni de prevenire a risipei de alimente, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea produselor.

De asemenea, operatorii economici din sectorul agroalimentar vor trebui să ia măsuri pentru vânzarea cu preţ redus a produselor aflate la vânzare, conform legislaţiei în vigoare şi să transfere alimentele, prin donare, sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de data expirării, către entităţi înregistrate la ANSVSA, cu obligaţia respectării prevederilor legale privind condiţiile de igienă, temperatură, în timpul depozitarii, precum şi etichetarea corespunzătoare.

O serie de subproduse nedestinate consumului uman vor fi direcţionate către consumul animal iar produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal vor fi transformate în compost sau biogaz.

Agenţii economici care nu respectă prevederile legii pot fi sancţionaţi cu amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei pentru microintreprinderi, între 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri, şi de la 6.000 la 10.000 de lei pentru întreprinderi mari.

Autorităţile, împreună cu Ministerul Agriculturii urmează să elaboreze, în 6 luni de la data publicării legii, normele metodologice de aplicare a prevederilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor