"Vrem respect!" - Cadrele medicale protestează de Ziua Mondială a Sănătăţii (Video)

Vreme de două ore, în faţa Ministerului Sănătăţii au răsunat scandările cadrelor medicale. "Vrem respect!", "Ruşine, ruşine să va fie!", " Nu ne ignoraţi, vrem să ne ascultaţi!", "Dispreţul vostru, protestul nostru", au scandat medicii, de Ziua Mondială a Sănătăţii.
Cadrele medicale pichetează Ministerul Sănătăţii, 7 aprilie 2016 (Epoch Times)
Loredana Diacu
07.04.2016
Se încarcă player-ul...

Circa 200 de angajaţi din sistemul sanitar au pichetat joi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, ministerul de resort, cerând respect, condiţii decente în spitale şi salarii care să le permită să-şi exercite profesia în România, în loc să plece din ţară.

Veniţi din Craiova, Timişoara şi alte oraşe ale ţării, sindicaliştii afiliaţi Federaţiei Sindicale Hipocrat, Sindicatului Promedica, Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România s-au declarat nemulţumiţi de faptul că sporurile salariale le sunt calculate la nivelul salariilor din 2009. De asemenea, cadrele medicale acuză starea proastă a spitalelor, unde aparatura veche adesea cedează, lipsa dezinfectanţilor, a medicamentelor şi în general a condiţiilor de care medicii au nevoie pentru a salva vieţi.

"Lipsa de susţinere materială din partea decidenţilor, lipsa de organizare, risipa de resurse, fac să avem un sistem medical disfuncţional.", a declarat doctorul Eleodor Cârstoiu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat, acuzând că guvernanţii refuză un dialog real şi eficient cu sindicaliştii şi nu caută soluţii pentru a le rezolva problemele.

Sindicaliştii mai acuză nivelul scăzut al salarizării şi nu în ultimul rând, se declară nemulţumiţi de faptul că datorită lipsei de personal, medicii ajung să facă şi câte 200 de ore suplimentare pe lună.

"Două dintre doleanţele noastre stau în semnătura primului ministru, respectiv abrogarea unui ordin de ministru din 2004 prin care medicii sunt obligaţi să asigure continuitate actului medical în unităţile medicale deşi această obligaţie aparţine conducerii spitalului, nu personalului angajat, adică noi nu trebuie să stăm la serviciu până când cădem din picioare numai fiindcă nu sunt destui medici angajaţi. Şi doi, calcularea sporurilor la salariile actuale, nu la cele din 2009 care sunt un pic mai mari de jumătate din ce avem acum. Deci se aplică un spor de 15% şi noi în realitate luăm 7%. Aceste două revendicări sunt la îndemâna Ministerului Sănătăţii dar ei nu au căutat de o lună de zile niciun mod de rezolvare a acestor doleanţe.", a declarat Eleodor Cârstoiu.

Sindicaliştii avertizează că în cazul în care guvernanţii vor continua să rămână surzi la cerinţele lor, pichetul ar putea să fie urmat de oprirea totală sau parţială a activităţii în domeniul sanitar.

Reamintim că medicii au făcut grevă japoneză în perioada 21–27 martie şi patru zile mai târziu au pichetat Ministerul Muncii. Sindicaliştii au mai anunţat că în perioada 11 şi 17 vor organiza o grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore, iar pentru 18 aprilie se anunţă grevă generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea urgenţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor