Deputat USR: "Există o conspiraţie a şpăgii. Plicul a distrus sistemul sanitar!"

Românii nu mai trebuie să permită şantajul de tipul "banii sau viaţa". Chit că ai fost obligat la un moment dat să dai şpagă pentru a-ţi salva viaţa sau a ajuta pe cineva drag, după aceea ai datoria să mergi la DNA, DIICOT şi să scrii "medicul acesta este un şpăgar!", opinează deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Emanuel Ungureanu (Mihut Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
18.01.2018
Se încarcă player-ul...

În România există o conspiraţie a şpăgii iar plicul a distrus sistemul sanitar, a opinat miercuri deputatul USR Emanuel Ungureanu, într-un interviu acordat Epoch Times. Iar pentru ca lucrurile să se schimbe este nevoie ca cetăţenii să refuze şantajul de tipul "banii sau viaţa" şi să contribuie la curăţarea sistemului de "mafioţii" care-l populează. Altfel, personaje precum doctorul Lucan vor continua să acţioneze precum "Dumnezeii medicali", cu preţul vieţii unor oameni, "vinovaţi" doar că nu sunt bogaţi şi faimoşi.

"Există o conspiraţie a şpăgii. Plicul a distrus sistemul sanitar. De la plic pornim la finanţare. De ce? Pentru că aceşti "Dumnezei medicali" nu au reacţionat niciodată în sprijinul colegial. Nu au ieşit niciodată să facă o grevă, aţi văzut pe dl Lascăr, pe dna Pop care apare pe toate televiziunile să iasă să spună: colegii mei au salarii mici, eu vin să îi sprijin. Nu luptă pentru dotările instituţiilor. Lucan a luptat pentru clinica lui privată iar institutul de transplant a rămas într-un pod de porumbei", a explicat Ungureanu, la finele ultimei ediţii a emisiuni Rezistenţa 360.

Potrivit lui Ungureanu, în absenţa unor "Dumnezei medicali" precum Lucan, pacienţii români ar fi avut mai multe şanse la viaţă.

"Şi aici este un paradox, pentru că oamenii aceştia pe bani şi foarte rar fără, au operat foarte mulţi oameni, deci ei vor putea spune: "domnule, am salvat mulţi oameni". Nu (...) ar fi trebuit să avem minim 10 centre de transplant şi să operăm cu frecvenţa cu care se face transplant în Franţa, în Spania. În Spania transplantul e o chestie cotidiană, care se face în gărzi. La noi s-au format nişte "Dumnezei medicali" care au ţinut monopol...(...) Gândiţi-vă câte programe de pregătire a unor medici tineri au fost ratate, fonduri europene, se puteau pregăti centre ATI. (...)

Acest monopol şi această presiune a numărului de donatori mic în raport cu numărul de potenţiali oameni care au nevoie de un rinichi, de un plămân (...) toată această presiune nu s-a dus în locul unde trebuie, a crescut miza, a crescut preţul unui rinichi, a crescut piaţa neagră. Dacă aceşti "Dumnezei medicali" permiteau criterii de organe oneste (de alocare a organelor), se elimina traficul, se asculta oricare din rapoartele corpului de control atunci aveam mai multe centre de transplant. Noi nu transplantăm destul pentru că oamenii nu au încredere. Şi asociaţiile de pacienţi au întreţinut această mafie. Ei au spus: "nu vorbim despre aceste lucruri pentru că îi putem speria pe cei ce pot să doneze!". În loc să spună: "curăţăm acest sistem, creăm criterii transparente, eliminăm "Dumnezeii medicali" care ne şantajează emoţional sau pe bani şi creăm o lume curată în care la transplant ajunge cine trebuie pe criterii medicale, etice, nu pe criterii de bani sau faimă!", a explicat Ungureanu.

În acest context, proiectul de lege vizând transplanturile pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii nu va rezolva problemele, proiectul fiind practic opera unui "traficant de ovocite", opinează Ungureanu.

"Nu poţi să promovezi o lege a lui Zota, Ce vedeţi acum în dezbatere publică e legea lui Zota (dr. Victor Zota, Agenţia Naţională pentru Transplant n.r.), a unui traficant de ovocite dovedit de justiţie, ori eu cred că trebuie să existe o mişcare a autorităţii statului care să îşi arate că doreşte protecţia cetăţenilor", a declarat Ungureanu.

Cum respectivul proiect ce prevede că alegerea pacientului care va beneficia de un organ devenit disponibil pentru transplant va reveni şefului echipei chirurgicale care efectuează procedura de transplant, ceea ce practic îi va transforma pe medici în Lucani, Ungureanu a explicat că alocarea de organe trebuie făcută după cu totul alte criterii. Astfel, România se poate inspira din legislaţia spaniolă, americană, canadiană pentru a crea criterii clare de alocare care să respecte un echilibru etic.

"Spre exemplu, după plecare lui Lucan, medicii au făcut foarte rapid un algoritm, după un model american, au introdus vârsta, vechime pe listă de aşteptare, creezi un echilibru etic", a declarat Ungureanu.

Dar, foarte important, pe lângă cadrul legislativ este şi curăţarea sistemului de "mafioţi" iar la acest lucru trebuie să participe atât instituţiile de resort cât şi cetăţenii, opinează deputatul.

"Noi putem face cea mai bună lege din lume, dacă sistemul e populat de mafioţi, vor găsi toate căile să fenteze legea.

Nu poţi să tratezi bolnavii după calitatea pijamalei, dacă vezi că e de mătase îl tratezi într-un fel dacă e din alt material, în alt fel. Aşa ceva noi nu mai putem permite în colectivitate. Să zicem că eşti prins în capcană. După ce eşti prins în capcană, dacă ai fost nevoit să dai şpagă, te duci la DNA, te duci la DIICOT, la Parchet şi scrii “medicul cutare este un şpăgar!”.

(...) Democraţie vine de la demos kratos. În Atena, de unde vine democraţia, cetăţenii erau doar de două categorii, nu erau împărţiţi în politicieni şi alegători, erau cei care participau la viaţa publică şi idiotes, cei care nu voiau să participe. Aveau un nume, idiotes, ia gândiţi-vă în limba română cam despre ce este vorba, eu cred că e vorba de cei 60% care acum se dau cu capul de pereţi că PSD, că Dăncilă...", a declarat Ungureanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor