România, paradis al traficului de organe şi al turismului pentru transplant

Grupul Naţional de Lucru împotriva Traficului de Persoane şi Migranţi atrage public atenţia asupra lipsei de reglementare coerentă în domeniul prelevării ilegale de organe, ţesuturi ori celule de origine umană de la persoane în viaţă sau decedate, ceea ce face ca România să reprezinte un paradis al traficului de organe şi al turismului pentru transplant.
(Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)
Mădălina Crăciun
09.01.2018

Lipsa unei infracţiuni de trafic de organe în legislaţia penală actuală face imposibil ca faptele de prelevare ilegală de organe şi trafic de organe să poată fi investigate de către DIICOT sau cercetate de către alte organe ale statului, ba chiar mai mult, un membru al familiei unui pacient decedat nu poate depune plângere cu privire la posibile prelevări ilegale de organe, se arată într-un comunicat al Centrului European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică (ECLER), remis Epoch Times.

“Cazul Luncan nu este unul izolat, însă faptele de prelevare ilegală de organe şi trafic de organe nu pot fi investigate de către DIICOT (după cum se poate observa şi în acest caz) sau cercetate de către alte organe ale statului deoarece aceste infracţiuni nu există în legislaţia penală naţională. Mai mult, art. 21 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului extinde confidenţialitatea datelor personale ale pacientului şi după decesul acestuia, inclusiv în raport cu familia. Legea naţională prezumă, în mod absurd, că pacientul nu şi-ar da acordul familiei ca aceasta să afle care a fost cauza decesului, ceea ce face imposibilă orice plângere cu privire la posibile prelevări ilegale de organe”, potrivit comunicatului remis.

Prima dezbatere publică în România cu privire la nevoia de reglementare în acest domeniu a avut loc în noiembrie 2016, organizată de ECLER - cu sprijinul financiar al Fundaţiei Frederich Ebert şi al Ambasadei Republicii Federale Germania, al Ambasadei Ţărilor de Jos, al Ambasadei Suediei, al Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti şi al Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate.

Grupul Naţional de Lucru împotriva Traficului de Persoane şi Migranţi a continuat cercetările în domeniu pe parcursul anului 2017, utilizând expertiză naţională şi internaţională, şi a trimis către Ministerul Justiţiei, în septembrie 2017, amendamentele la Codul Penal în vederea acoperirii traficului ilegal de organe.

În plină dezbatere a modificării legilor justiţiei şi ale Codurilor penale, Comisia Iordache nu a considerat necesar să preia aceste amendamente.

“Comisia Iordache nu a considerat necesar a prelua aceste amendamente, prin urmare faptele privitoare la traficul de organe şi turismul pentru transplant rămân în continuare în afara sferei de reglementare a legii penale naţionale”, potrivit ECLER.

Propunerile de completare a noului Cod penal pot fi consultate aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor