Diaspora din Italia despre Dodon: Nu sunteţi preşedintele nostru şi nu veţi fi niciodată

În timpul unei întâlniri cu moldovenii din Padova, Italia, membrii diasporei l-au învinuit pe Dodon de trădare şi parteneriat cu Plahotniuc. Şeful statului i-a etichetat pe cei care l-au criticat ca fiind pro-unionişti.
Diaspora din Padova Italia protestează 07.03.2017
Diaspora din Padova Italia protestează 07.03.2017 (facebook.com)

Aflat într-o vizită privată în Italia, preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a organizat marţi seara o întâlnire cu moldovenii aflaţi la muncă sau stabiliţi în Padova şi regiunile din apropiere. În cadrul întâlnirii, şeful statului a fost huiduit de mai muţi cetăţeni prezenţi la eveniment deşi pe pagina sa de socializare Dodon scrie că a fost întâmpinat de diaspora moldovenească foarte cald, inslusiv de mai mulţi preoţi.

Un membru al diasporei în discursul său a atenţionat că toată R. Moldova astăzi este o închisoare şi nu este adevărat că Dodon ar fi opozantul actualei guvernări de la Chişinău, ci este un complice şi un colaborator fidel al domnului Plahotniuc şi al guvernării.

”Parteneriatul lui Dodon cu Plahotniuc se trage încă din 2008. Apoi pentru 3 milioane de euro l-aţi votat pe Nicolae Timofti. Nu sunteţi preşedintele meu şi nu veţi fi niciodată! Ruşine pentru R. Moldova că are un astfel de preşedinte.”

În replică, Igor Dodon a menţionat că moldoveanul a venit pregătit şi a vorbit doar pentru a fi filmat urmând să apară în presă. ”Toată media pro-unionistă astă seara îl va prezenta doar pe el.”

Fosta deputată în Parlamentul R. Moldova Valentina Cuşnir a pichetat întâlnirea cu mai multe banere pe care scria: ”Diaspora nu se vinde”, ”Tovarăşe Dodon, ai ajuns prin fraudă preşedinte, tu nu ne reprezinţi”, ”Dodon tu nu eşti preşedintele meu” şi ”Tovarăşe Dodon, noi ştim cine suntem, nu veni cu istoria ta”.

În cadrul discuţiilor, din sală s-au auzit de mai multe ori slogane ”V-aţi vândut lui Putin şi KGB-ului”, ”Minciunoşilor”, ”Trădătorul”. Igor Dodon şi purtătorul său de cuvânt Ion Ceban interveneau de fiecare dată şi îi cenzurau pe cei care doreau să pună întrebări pentru a nu avea parte de unele incomode.

La un moment dat, la îndemnul şefului statului, în sală au venit poliţiştii italieni pentru a menţine ordinea publică.

Potrivit filmării video transmise live din sală, publicat de către Cazacu Oxana pe pagina sa de Facebook în apărarea şefului statului au intervenit mai mulţi preoţi veniţi la întâlnire, unii de la sute de kilometri depărtare şi care îşi permiteau să intimideze participanţii la eveniment care îl criticau pe Dodon. Unii membri ai diasporei le-au amintit preoţilor că ”locul lor este în biserică şi nu în politică”.

Spre sfârşitul întâlnirii, Igor Dodon a sugerat părinţilor să nu cheltuie banii pentru a da copiilor studii superioare, ci să-i îndrume să absolve o şcoală profesională, fiindcă aceasta cere economia R. Moldova în prezent.

”Locuri de muncă pentru profesii tehnice sunt în R. Moldova, dar nu sunt oameni, toţi se duc la instituţiile de învăţământ superior, unde nu sunt locuri de muncă. Nu sunt şi nici nu vor fi necesari atâţia economişti şi jurişti.”

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Ion Sturza a sugerat preşedintelui Dodon, că pentru a mânca nişte spaghete cu soţia, de 8 martie, nu era neapărat nevoie să meargă la Padova.”Mergeţi la Sadova, politic vorbind, întrucât nu sunteţi burjui, ci socialist.”

Diaspora moldovenească din Italia este a doua ca mărime, după cea din Federaţia Rusă şi numără oficial circa 150 mii de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe