Denunţ de după gratii. Gabriel Sandu acuză Microsoft şi pe Băsescu de constituire de grup infracţional

Aflat după gratii şi trimis în judecată în al doilea dosar, fostul ministru Gabriel Sandu a depus un denunţ contra firmei Microsoft, a fostului preşedinte Băsescu şi a doi foşti ambasadori americani la Bucureşti.
(Captură Foto)

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a depus miercuri - zi în care a fost trimis în judecată în dosarul Microsoft III - un denunţ la DNA, în care acuză compania Microsoft şi pe fostul preşedinte Traian Băsescu de constituire de grup infracţional organizat. Denunţul îi vizează şi pe foştii ambasadori americani Nicholas Frank Taubman şi Mark H. Gitenstein, precum şi pe reprezentantul Austriei, Martin Eichtinger, pe care Sandu îi acuză de trafic de influenţă şi instigare la trafic de influenţă.

Potrivit Hotnews, denunţul a fost depus în ziua în care Sandu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Microsoft III, alături de oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică şi fostul director al Microsoft România, Călin Tatomir. Sandu este acuzat în respectivul dosar că ar fi favorizat firma celor doi oameni de afaceri să încheie un contract software fără licitaţie publică. Prejudiciul este estimat de procurorii anticorupţie la peste 51 de milioane de euro.

Acuzaţiile

În denunţul său care se întinde pe 25 de pagini, Gabriel Sandu îl acuză pe fostul preşedinte Băsescu de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, instigare la trafic de influenţă, luarea de mită şi spălare de bani. De asemenea, fostul ministru susţine că Emil Boc şi Elena Udrea se fac vinovaţi de trafic de influenţă şi instigare la trafic de influenţă.

Nici Dorin Cocoş, Sebastian Ghiţă sau Mihai Tănăsescu nu scapă de acuzaţii, la fel nici fostul prim-adjunct al directorului SRI Florian Coldea.

"Menţionez că şi subsemnatul am fost şantajat să plătesc ilegal cei 57.000.000 $ de către Claudiu Florică şi Dorin Cocoş în mod direct, şi indirect de către Traian Băsescu, ('Tăticuţul '), Elena Udrea, Emil Boc, Călin Tatomir, Florin Pletea, Sorin Eftene, Gheorghe Gherghina, W. Horak, Dragoş Nicolaescu, Diana Comănici, avocat Doru Boştină, Răzvan Radu, Şerban Tănăsescu, dar mai ales de ambasadorii Nicholas Taubman, Mark Gittenstein, Martin Eichtinger, care m-au forţat să plătesc aceste sume furate de Microsoft cu complicitatea FSC (Fujitsu Siemens Computers GMBH) şi gruparea Florică", scrie Gabriel Sandu în denunţul său.

Sandu mai scrie despre o "intervenţie brutală" a fostului ministru de Finanţe al lui Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu, în calitate de reprezentant al FMI, la Emil Boc, care "i-a determinat pe domnii Gh. Gherghina şi Cezar Armeanu să plătească 31.000.000 $" şi mai precizează că ambasadorii Nicolas Taubman, Mark Gittenstein, Martin Eichtinger, l-ar fi ameninţat că va suporta consecinţe serioase dacă nu va plăti hotărârile de guvern.

Gabriel Sandu susţine că, la presiunile făcute de Microsoft, Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Elena Udrea, a fost determinat să demisioneze de către prim-ministrul Emil Boc, "la ordinul preşedintelui Traian Băsescu".

Redăm un fragment din acest denunţ:

"Nu am ştiut cine a câştigat e-România 1. După câştigarea licitaţiei e-România 1, la începutul anului 2009, am fost sunat de domnul Sebastian Ghiţă, cu care m-am întâlnit şi care mi-a spus următoarele:

1. Trebuie să ţin cont de Dorin Cocoş, care are interese cu Elena Udrea, care la rândul ei are o influenţă uriaşă asupra lui Traian Băsescu. De altfel, se pare că, la acel moment, Dorin Cocoş mă 'pârâse' deja preşedintelui Băsescu că 'cu Sandu nu se poate lucra'.

2. Ministerul meu are un proiect e-România, iar el, Sebastian Ghiţă, este cel care l-a câştigat dar este de acord ca o parte din proiect să fie preluat de Dorin Cocoş, la insistenţele domnului Dinu Pescariu. În acest sens, mi-a solicitat ca, în zilele următoare, să îl primesc pe grecul care, împreună cu Claudiu Florică, era şef de consorţiu, sugerându-mi să accept condiţiile puse de Cocoş - Pescariu - Florică, întrucât aceştia au acordul lui Traian Băsescu şi 'viza' lui Florian Coldea, motiv pentru care nu avea rost să 'îmi bat cuie în talpă".

În prezent Gabriel Sandu se află în puşcărie, după ce a fost condamnat în octombrie 2016 la trei ani de închisoare cu executare în alt dosar Microsoft.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne